04242024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Den nyckelfärdiga totalitära staten

Låt oss verkligen hoppas att de politiker och tjänstemän som styr vårt land är goda demokrater, hederliga människor och sanna humanister. Det gäller i dag, i morgon, om tio år och om 50 år.

Vi sätter nämligen mycket kraftfulla verktyg i deras händer. Verktyg som lätt kan missbrukas – för egna syften eller för att förtrycka folket.

Det gäller till exempel övervakningsstaten.

FRA kan inriktas mot att spana mot i stort sett vilket slags innehåll som helst i våra kommunikationer, om man vill. Det bestäms av regeringen och av ett antal myndigheter och prövas i en hemlig domstol utan demokratisk insyn. Systemet kan enkelt missbrukas, utan att någon får reda på vad som sker.

Med datalagringen sparas data om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner. Dessa metadata kan sedan användas för att ge en förvånansvärt heltäckande bild av människors liv. Att kartlägga till exempel ett politiskt nätverk, en oppositionell aktivistgrupp eller medias källor kan ske mycket snabbt.

Staten har dessutom fått nya maktmedel, till exempel ökad makt över folkets ekonomiska tillgångar.

Det finns regelverk som medför att man blir förhörd om man sätter in eller tar ut mer än mindre summor på sitt eget bankkonto. Alla transaktioner kan enkelt spåras. Tillsammans med USA granskar och analyserar EU:s myndigheter privatpersoners, företags, organisationers och institutioners bankaffärer. (EU har för övrigt planer på att sätta upp ett helt eget system för övervakning av våra banktransaktioner.)

Till detta kan läggas att vi är på väg mot ett allt mer kontantlöst samhälle. Det innebär att staten inte bara kan kontrollera hur vi använder våra pengar, utan även strypa människors tillgång till sina egna tillgodohavanden om den anser att det behövs. Det kan vara riktat mot en enskild individ eller mot hela folket. Glöm inte bort vad som skedde på Cypern, där man helt enkelt konfiskerade en stor del av folkets banktillgodohavanden.

Övervakning och makt över medborgarnas ekonomi är bara två exempel på verktyg som enkelt kan användas för att förtrycka folket, klämma åt oppositionella, stoppa besvärande granskning eller upprätthålla ett vacklande politiskt system.

Men det behöver inte handla om auktoritär politik eller en illasinnad byråkrati på central nivå.

Risken är minst lika stor (sannolikt betydligt större) att dessa verktyg kommer att missbrukas på en lägre nivå och av triviala skäl. Det kan handla om politiker som är lite för nyfikna vad gäller oppositionens förehavanden. Eller om en myndighet eller enskild byråkrat som vill dölja ett misstag. Sådant leder ofta till snöbollseffekter, där ett mindre övertramp eller övergrepp måste döljas med ett större. Sedan befinner vi oss i en Kafka-artad värld.

Finns verktygen, då kommer de att användas och att missbrukas. Var så säker.

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna