04132021Huvudnyheter:

Vi behöver modiga och kompetenta politiker om skatterna skall kunna sänkas

Att vilja sänka skatten är en god och viktig målsättning. Våra skatter är en mätare på hur mycket makt vanliga människor har över sina liv och hur mycket makt staten har. Anser man att människor är fria individer som måste få bestämma så mycket som möjligt över sina egna liv, då bör man sänka skatterna.

Att tycka att skatterna är för höga är dock en helt annan sak än att göra något åt saken. Det är då våra politiker verkligen prövas.

Det stämmer förvisso att sänkta skatter generellt sett gör det mer lönsamt att jobba – och att det i sin tur kan få fart på hjulen, ge oss tillväxt och i vissa fall till och med ge ökade inkomster till det offentliga. Men det synsättet handlar fortfarande, i vart fall delvis om att finansiera en omfattande och kanske rent av svällande offentlig verksamhet.

Skattesänkningar måste börja med minskade utgifter. Detta dels för att det är ett sunt förhållningssätt till sänkta skatter. Dels för att det är en omfattande offentlig verksamhet som är det grundläggande problemet – som i sin tur skapar ett behov av finansiering. Skatterna är bara ett symptom på ett större problem, om man så vill.

Nästa fråga blir om det finns politiker som har viljan, styrkan, modet och den kompetens som krävs för att börja röja upp i de offentliga utgifterna. Det blir i så fall en kraftmätning mot så väl byråkratin som facket och allehanda särintressen. Och det är kanske inte en solklar valvinnare i ett samhälle där alla bara tycks vilja ha mer, på andras bekostnad.

Var skulle man kunna finna sådana, närmast dödsföraktande politiker? Absolut inte bland de rödgröna. Inte hos SD. Och knappast heller bland Allianspartierna. Alla kramar den allomfattande välfärdsstaten. Ingen vill eller vågar ta striden.

Vill man ansa den offentliga verksamheten för att få ner skatterna, då finns inget uppenbart politiskt alternativ att rösta på. (Hur mycket av verklig substans gjorde till exempel Alliansregeringen på detta område, under sina åtta år vid makten?)

Men även om ingen vill eller vågar: Sverige behöver en omstart – där all offentlig verksamhet och alla offentliga utgifter omprövas och där statens kärnverksamhet (försvar, polis och rättsväsende) prioriteras.

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna