04142024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll

“Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll” skrev Astrid Lindgren i Pippi Långstrump, utgiven 1947.

Detta är ett citat jag allt oftare kommer att tänka på när jag ser hur landet utvecklas. Politiken, byråkratin och staten tar ett allt fastare grepp om medborgarna. Vi håller på att skapa en aldrig tidigare skådad övervakningsstat. Kontrollen av medborgarnas ekonomi blir allt hårdare och allt mer närgången, för att möjligen bli total i takt med att kontanterna fasas ut. Vi registreras, register samkörs och syftet med all denna registrering förändras och utvidgas som regel med tiden. Ny teknik (som bland annat utvecklas med stöd av EU) för oss in i en era av “pre-crime”, vars idé är att myndigheterna skall kunna identifiera potentiellt problematiska individer och möjligt brottsliga situationer innan de inträffar. Även gammal klassisk övervakning som polisens avlyssning blir allt mer omfattande och har till och med kommit att drabba människor som inte är misstänkta för brott.

Ingen tycks vara intresserad av att diskutera kontrollstaten, dess utveckling och konsekvenser. Ingen tycks ha överblick och ingen kan säga hur långt denna utveckling kan komma att gå. Risken är uppenbar att vi kommer att få leva i ett mycket påtagligt Storebrors-samhälle. Möjligen är vi redan där.

Ett sådant samhälle kommer att få konsekvenser. Människor kommer att underkasta sig självcensur. En angiverikultur riskerar att utvecklas, där människor hellre ser sin granne råka illa ut än man själv. Folk kommer att bli inställsamma ögontjänare, självutnämnda ordningsmän och paragrafryttare. De kommer att smyga sig på, tecknen på ett samhällsomfattande Stockholmssyndrom.

Det som gör allt extra djävligt är att Sverige har en tydligt moraliserande offentlig kultur. Så har det varit länge och med den så kallade identitetspolitiken blir det bara värre. Nu är det inte bara handlingar, utan även åsikter och språk man vill “korrigera”. Känslan börjar komma obehagligt nära den man upplevde när man besökte Östeuropa under kommunisttiden.

Detta kommer att göra kontroll- och övervakningsstaten extra outhärdlig.

Låt oss – för diskussionens skull – anta att terrorhot, tung brottslighet och den tekniska utvecklingen gör att Storebrorsstaten inte går att stoppa. I så fall måste staten ge medborgarna längre koppel. Då måste folk få komma undan med att jobba lite svart, röka en holk och uttrycka sig politiskt inkorrekt. Då måste staten och den offentliga debattens besserwissers sluta lägga sig i hur människor lever sina liv. Annars kommer vi att drivas till vansinne.

I en ideal situation kommer man att stoppa övervakningsstatens fortsatta utveckling – och även ge människor frihet och ansvar över sina egna liv. Tyvärr finns inga tecken på någon sådan ideal situation inom synhåll. Tvärt om blir allt bara värre. Till och med de borgerliga partierna (som borde veta bättre och stå på individens sida) är idag en del av problemet.

Vi är på väg att glida in i något som vi sedan kanske aldrig kommer att kunna ta oss ur.

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna