04192024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Det är företagen, inte politikerna som kan rädda Sverige

Almedalsveckan går mot sitt slut. Vi har sett partier av alla kulörer komma med förslag som lappar på systemen. Men det är inte där man skall söka landets räddning. Tvärt om. Det mesta politikerna föreslår är drivankare.

Sveriges framtid ligger hos dess företag. Det är de som i slutändan kommer att få plocka upp notan för vår övertunga välfärdsstat. Det är de som kan skapa riktiga jobb. Och det är företag som ännu kanske inte ens finns som skall ta oss in i framtiden.

Företagande är en dynamisk process. Det bygger på utveckling, nytänkande, kreativitet och vinstintresse. Ingen kan i förväg säga vad som kommer att fungera eller ej. Ingen kan beordra utvecklingen att gå i en viss riktning. Ingen kan förutse vilka strukturförändringar som kan komma att krävas.

Därför måste politikerna sluta ägna sig åt micro management – och istället fokusera på en enda sak: Att göra det lättre att starta och driva företag.

När Ulf Adelsohn en gång i tiden valdes till partiledare för Moderaterna sa han följande i sitt installationstal: Ett land som inte låter människor lyckas kommer inte heller att ha råd att ta hand om dem som misslyckas.

Så sant. Speciellt i dagens situation där välfärdsstaten står inför mycket stora utmaningar.

Fritt, framgångsrikt företagande är även nyckeln till så mycket annat. Vi har en stor grupp nya svenskar som skulle behöva enklare jobb för att komma in på arbetsmarknaden. Dessa jobb kan inte uppfinnas av politiker. (I vart fall inte om det skall handla om produktiva jobb, som tillför samhället resurser och skapar tillväxt.) Denna mänskliga resurs kan endast tillvaratas av kreativa företagare som ser möjligheterna.

Stökiga problemområden är delvis ett resultat av att folk inte har jobb att gå till. Arbete är inte bara ett alternativ till att ställa till med djävulskap. Arbete är även en möjlighet att bygga välstånd för individen och hennes närmaste. Alla människor vill ha det gott ställt. Därför måste det löna sig att arbeta – för alla. Och därför behövs fritt företagande som skapar riktiga jobb som går att leva på.

Det måste också bli lättare att starta eget, att pröva sina vingar och att testa koncept man tror på. Avskaffa kravet på statligt tillstånd för att få driva eget – ge alla som vill en F-skattesedel utan krångel. Inför en enkel form för enskilt företagande med lägre administrativa krav och ett vettigt fribelopp innan man måste börja med sådant som momsredovisning. (Det senare finns för övrigt i flera europeiska länder.) Använd modern teknik för att förenkla myndighetskontakter och för att att hålla dessa på ett minimum. Företagare skall ägna sig åt sin affärsidé, inte åt byråkrati och krångel.

Att säga att fritt företagande är Sveriges framtid är inte en tom fras. Det är i allra högsta grad den verklighet vi har att förhålla oss till. Sverige står inför stora utmaningar. Europa håller på att hamna i bakvatten. Detta handlar om vårt framtida välstånd.

Vi har ett val. Antingen gör vi Sverige till ett företagarvänligt land – och fortsätter att leva rimligt gott. Eller så fortsätter vi som vanligt – och möter fattigdom och dess samhälleliga konsekvenser.

Det är knappast raketforskning.

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna