04262024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

UK: Maktkamp inom Tories

Kampen om ledarskapet i brittiska Tories och nycklarna till No 10 Downing Street kan komma att stå mellan verkligt konservativa back-benchers och konsulthögern. Den konservative kandidaten är i så fall justitieminister Michael Gove och etablissemangskandidaten är inrikesminister Theresa May.

Härom dagen skrev Boris Johnson en krönika i The Telegraph. Den fick många Brexit-anhängare att tveka om hans beslutsamhet i EU-frågan och därmed även hans lämplighet som ledare. Snabbt grep lämna-kampanjens andreman Michael Gove tillfället – och annonserade sin egen kandidatur. Vilket lär ha kommit som en överraskning för de flesta, som uppfattat Gove som Johnsons kungamakare.

Det finns signaler som tyder på att det brittiska parlamentets mest konservativa ledamöter, från de bakre bänkraderna är på väg att sluta upp bakom Gove. Han själv är lite av en gåta. Vissa ser honom som en modern socialkonservativ företrädare för ”nya” Tories. Å andra sidan har han ett pappersspår i form av artiklar där han förordar till exempel återinförandet av dödsstraff genom hängning, vilket uppmärksammades när han i höstas tillträdde som justitieminister.

Med Goves kandidatur på bordet fanns en klar risk att han och Johnson skulle kunna komma att splittra rösterna och sänka varandra. Så Johnson, som plötsligt fann sig vara tvåa på just den här bollen bestämde sig för att träda tillbaka.

(Man skall samtidigt ha klart för sig att det under lång tid funnits en stoppa-Boris-kampanj inom Tories. Så vad vi sett är möjligen de utlösande faktorerna, inte nödvändigtvis de underliggande orsakerna.)

Möjligen kan Gove drabbas av ett imageproblem, som mannen som ryckte undan mattan så väl för premiärminster Cameron som för folkets favorit Johnson.

På andra sidan står den svala och behärskade inrikesministern, Theresa May. Hennes kandidatur backas upp av stora delar av partietablissemanget. I Brexit-frågan är hon halvhjärtat på stanna-sidan. Och hon har drygt sex års erfarenhet av att sitta på en toppost i regeringen. Allmänt har hon gjort sig känd för att stå bakom hårdare lagstiftning mot terrorism och utökad övervakning.

När May presenterade sin kandidatur var hon tydlig med att en Brexit är en Brexit. Men det finns krafter som vill försöka kringgå den rådgivande folkomröstningens beslut (till exempel genom att blockera utträdet i parlamentet eller domstolarna). De ser säkert en större möjlighet att lyckas med detta under May än under Gove.

Det finns förvisso fler kandidater. Men tecknen tyder på att det blir dessa som går till den slutliga omröstningen. När parlamentsgruppen så småningom vaskat fram de två slutkandidaterna, då går valet mellan dessa över till en medlemsomröstning bland Tory-partiets medlemmar. Och i den omröstningen finns den mest publikknipande kandidaten som bekant inte längre kvar.

Detta är politiskt underhållningsvåld av god klass.

/ HAX

Läs även » The Telegraph: How Boris Johnson was brought to his knees by the ’cuckoo nest plot’ »

Vad händer nu?

Senaste artiklarna