05282024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Amerikanska presidentvalskampanjen

Nu börjar Hillary Clinton bli nervös. Vid ett valmöte i New York under fredagen släppte hon loss på invektivsidan, länk. Mönstret från primärvalskampanjen går igen. Trumps motståndare stressas och går in i en retorik som är Trumps, trots att de inte är bekväma med den. Det ger Trumps läger möjlighet att slå tillbaka med en retorik som man behärskar.

Opinionsläget är jämt

Avståndet mellan Hillary Clinton och Donald Trump krymper. Från att ha varit betydande under andra halvan av augusti är det nu försumbart. Donald Trump är åter i den positionen att han leder i några opinionsmätningar och Hillary Clinton en del. I huvuddelen av opinionsmätningarna leder dock fortfarande Hillary Clinton. Den senaste tiden oftast med någon enstaka procent. Om man beaktar felmarginalerna i opinionsundersökningarna är det just nu dött lopp.

Vem är minst impopulär?

39% av väljarna gillar Donald Trump mot 41% av väljarna som gillar Hillary Clinton, om man får tro poll of polls. En majoritet ogillar och där är siffrorna i poll of polls 58% som ogillar Trump jämfört med 56% för Hillary Clinton.

Lojaliteten med det egna partiet

Det egna partiets kandidat blir valet för ungefär 80% av dem som sympatiserar med något av partierna. 6% av republikanerna kan tänka sig rösta på Hillary Clinton och 9% av demokraterna kran tänka sig rösta på Donald Trump. Just detta fenomen är värt att löja i den fortsatta valkampanjen.

Missnöjet med samhällsutvecklingen

En majoritet av väljarna tycker att USA är på väg åt fel håll. Så har det varit under ett antal år. Just nu är den siffran strax under 60% procent. En konsekvens av detta är att det är högst tveksamt om Barack Obama kan ge Hillary Clinton någon draghjälp.

Conventional wisdom

Det lättaste sättet att lista sig hur det går i Amerikanska presidentval har tidigare varit att dra slutsatser av hur det brukar bli. Det har varit ett säkert sätt att spå om framtiden.

Denna gång är det betydligt mera osäkert om det fungerar. På den republikanska sidan har den kompassen haft en skrämmande felvisning. På demokraternas sidan har conventional wisdom fungerat som kompass, men nålen har darrat.

Just nu är läget som vi tidigare kommenterar mycket mer osäkert än vad de flesta inser.Det är sannolikt dött lopp just nu i valkampanjen.

 

 

 

Vad händer nu?

Relaterade artiklar