04192024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Släpp regeringsfrågan och fokusera på verkliga problem istället

Det finns naturligtvis ett visst intresse kring frågan om hur en regering kommer att se ut efter valet 2018. Vem tar vem? Kommer Alliansen att få Sverigedemokraternas passiva stöd? Blir det kanske en blocköverskridande regering? Kommer MP och KD att lyckas hålla sig kvar i riksdagen och vad innebär dessa partiers öde för regeringsfrågan?

Men en fråga överskuggar alla andra. Den drivs av Socialdemokraterna och media, då speciellt SVT och SR: Kommer Alliansen att samarbeta med SD efter valet?

Detta är inte så mycket en fråga som förtäckt opinionsbildning. Det handlar om att utmåla M och KD som mörkermän. Och om att driva C och FP i armarna på Löfven.

Statstelevisionen har till och med låtit ta fram ett tvådimensionellt diagram som sägs visa att S+MP+C+L ligger i något slags åsiktsmässigt kluster. Men i stort sett är detta bara ett utfall av en viss uppsättning parametrar. Man hade lika lätt kunnat få ett helt annat resultat.

Detta är agendadriven journalistik. Och förmodligen är den rätt effektiv. Kan man så tvivel och osäkerhet kring Alliansens framtid, då smittar det snabbt av sig på dess väljare. Att skapa förvirring är ett klassiskt knep för att driva väljare till soffan.

Saken blir knappast bättre av att »Liberalerna« som vanligt beter sig som borgerlighetens fransmän – och hoppar mellan ett antal godtyckliga och motstridiga positioner.

Regeringsfrågan har dessutom blivit en metafråga som ofta plockas fram när det blir för jobbigt för de rödgröna att diskutera integrationen, skolan, polisen, försvaret, fattigpensionärerna och bostadskrisen. För det är ju inte som om det saknas riktiga politiska frågor att hantera.

Det är bara genom partiernas förhållningssätt till verkliga och konkreta frågor som vi medborgare kan värdera våra politiker och partier. Det är det som skall avgöra hur vi röstar, inte någon hypotetisk metafråga om ett valresultat som ligger två år bort och som vi inte vet något om.

Att lägga tid och kraft på regeringsspekulationer redan nu – när vi har massor av verkliga problem att hantera – det är att kasta bort tid, energi och engagemang som bör användas bättre. Vilket jag tror att de flesta svenskar faktiskt inser, om de tänker efter.

Två år är för övrigt en evighet i politiken. Vad som helst kan hända. Allt kan förändras.

Nej – Alliansen kommer inte att samarbeta med SD. Möjligen kommer man att behöva kasta till SD något köttben för att få stöd för en borgerlig regering i riksdagen. Om ens det. Det är ju knappast SD, utan snarare Allianspartierna som blockerar möjligheten att få en borgerlig regering redan nu.

Och nej – det är inte något nytt läge. Alliansen har redan regerat med passivt stöd från SD, utan att sälja ut varesig sin själ eller sin sakpolitik.

Så lägg ner det partitaktiska tramset och fokusera på den verklighet som ligger framför oss istället.

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna