04122024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Politik är problemet, inte lösningen

Det är klart att många är oroliga. Svensk industri har ett högt kostnadsläge som innebär att verksamhet måste flyttas till andra länder eller avvecklas. Automatiseringen slår ut jobb, till att börja med de mer fysiskt inriktade men snart kommer detta även att drabba de mer kunskapstäta branscherna.

Detta borde inte komma som någon överraskning för någon. Ändå verkar många tagna på sängen – inte minst nu när populistiska partier runt om i västvärlden börjar plocka poäng på människors berättigade oro.

En dyster stämning börjar sänka sig sig. Negativa tankebanor får fäste. Vilket är ett problem i sig, eftersom ett negativt förhållningssätt gör oss sämre rustade att på ett rationellt sätt möta de utmaningar som ligger framför oss.

Världen förändras. Så intressant. Hur skall vi förhålla oss till det?

Till att börja med bör vi släppa tanken på att politik är lösningen. Regeringen kan tillsätta en industrikansler eller ett par utan att ett enda jobb skapas eller säkras. Man kan skyffla runt massor med folk i arbetsmarknadspolitiska åtgärder utan att det blir några riktiga jobb. Politiken har helt enkelt väldigt lite att erbjuda för tillfället. Den är problemet, snarare än lösningen.

Det enda som är långsiktigt hållbart är att låta marknaden och det fria företagandet verka fritt. Människor som frivilligt samverkar i en fri ekonomi är de som kan se de nya mönster som håller på att etableras och skapa verksamhet som möter de behov som uppstår. Entreprenörer som vill skapa och tjäna pengar är de som bäst kan identifiera och möta nya marknader. Spontan utveckling öppnar intressanta perspektiv. Marknadens inneboende lyhördhet skapar verksamhet som följer med sin tid.

Därför måste vi förbättra det svenska företagsklimatet, släppa marknadskrafterna fria, ge våra entreprenörer friare tyglar, låta människor tjäna pengar på att skapa företag och jobb – och sänka skatterna så att drivkraften för att arbeta och skapa välstånd ökar.

(För vad är alternativet? Vi kommer inte att kunna hålla igång landet genom identitetspolitiskt och postmodernt trams.)

Låt Sverige bli en tigerekonomi!

Sänk bolagsskatterna så att fler företag lägger sina huvudkontor i Sverige. Gör Sverige till ett skatteparadis som lockar till sig pengar och finansiella tjänsteföretag. Upprätta frihandelszoner, offshorebolagsregister och stärk banksekretessen. Gör Sverige till Nordeuropas Hong Kong. Då skall ni se att det blir snurr på hjulen.

Men så kommer det ju knappast att bli. Istället kommer våra politiker att långsamt kväva det fria företagandet, den fria marknaden och den fria ekonomin.

Och i det läget finns all anledning till oro.

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna