02252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Är väljarna upproriska eller bara uttråkade?

Något kan vara på väg att hända i folks förhållningssätt till de etablerade politiska aktörerna. Brexit var en klar signal om att väljarna och makten inte går i takt. Trumps valseger i USA var i stora delar ett uppror mot etablissemanget, även om det kanske i praktiken mer handlat om att ersätta en politisk klan med en annan. I helgens första omgång av det franska presidentvalet gick två outsiders vidare.

Att folket tröttnar på sina styrande politiker är visserligen inget nytt fenomen. Historien är full av exempel på hur väljarna även sviker partier som objektivt sett varit rätt bra på att regera under för tillfället givna förutsättningar. Att göra i stort sett rätt är ingen garanti för att vinna folkets kärlek. Väljarna kan vara synnerligen otrogna. Den som uppskattar tacksamhet och lojalitet bör snarare köpa en hund än ägna sig åt politik.

Frågan är hur läget är i Sverige. Vad gäller osäkra väljare och benägenhet att gå och rösta ger de flesta opinionsmätningar inga uttömmande svar. Till exempel vore det intressant att få veta hur många väljare som sätter lojaliteten till ett visst parti främst och hur många som låter sakfrågor avgöra partivalet. Detta speciellt då många partier i dag ägnar sig åt spektakulära politiska u-svängar.

Vissa indikationer finns dock. Moderaterna straffas till synes av att svänga fram och tillbaka i vissa frågor samtidigt som de i övrigt saknar ideologisk styrsel. Miljöpartiet har näst intill utraderats genom att svika i allt och sätta makten framför politikens innehåll.

Samtidigt klättrar Sverigedemokraterna i opinionsmätningarna. De har förvisso haft en konsekvent linje i invandringsfrågan, redan innan den blev ett mer påtagligt problem. Men hur står sig SD egentligen i övrigt? Visserligen kan de betraktas som anti-etablissemang i och med att de flesta andra partier lider av beröringsskräck inför dem. Men ser man till sakpolitik bortom partiets paradfråga, då kommer man dock att upptäcka att SD är bedövande konventionella och förutsägbara. Så jag är inte helt övertygad om att de kan möta efterfrågan på något nytt och fräscht.

Om det nu är något verkligt nytt väljarna efterfrågar. Ibland får jag mer en känsla av att de främst är uttråkade.

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna