04162024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Ett Europa utan USA?

Det här med att Donald Trump reser runt i världen… Man blir lite orolig.

Till Trumps försvar skall sägas att det är mycket ömma tår han trampar på. Europa har kunnat snickra på sin fina EU-byråkrati, försäkrat om att USA håller oss om ryggen – om det kniper. Natos europeiska medlemsstater ägnade sig under lång tid åt nedrustning, övertygade om att amerikanska skattebetalare inte har något emot att betala för att rädda oss – om det kniper.

Möjligen kan det vara slut med den saken nu. Det är svårt att avgöra. Inte för att jag tror att man lägger ner Nato. Men man kommer i vart fall att bli mer noga med att kassera in medlemsavgiften, i form av nationella försvarssatsningar. Och Europa kommer att få sköta sig lite mer på egen hand.

Kanske blir det Tyskland som får betala. Skulle landet verkligen satsa de med Nato avtalade två procenten av BNP – då skulle tyskarna ha en större militärbudget än Ryssland. Förbundsrepubliken skulle bli för Europa vad USA har varit för oss sedan kriget.

Nu är jag rätt bekväm med dagens Tyskland. Med sina brister är det ändå EU:s för tillfället rimligaste land. Men det finns en inte obetydlig ironi i att Tyskland kan komma att bli ledande vad gäller det militära i EU. Det var inte meningen med föreningen. Men hellre tyskarna än fransmännen. De är nämligen inte kloka.

Politiskt är detta minst lika omtumlande. Yrvakna inser Europas politiker att de inte längre av slentrian kan hålla med om allt som USA säger och gör. De måste ta ställning till de storpolitiska frågorna själva – ifall Trump blåser en säkring eller går Putins ärenden. Hur skall man till exempel förhålla sig till Turkiet? Medlemsstaternas reaktioner skall sedan samordnas till en röst via Europeiska Utrikestjänsten. Det lär bli synnerligen intressant.

Men det kan på sätt och vis vara bra att det rörs om i grytan. Då får vi lite mer existentiella frågor att tänka på än könsneutrala toaletter. Då kanske vi måste fundera igenom våra premisser och stå upp för våra stolta principer. Då kanske vi måste kliva ur vår bekvämlighetszon och ta eget ansvar.

För Sverige blir det lite speciellt. Vi är ett militärt vakuum och politiskt naiva. Vad tidigare amerikanska regeringar än må ha givit oss för garantier, så är de i dag skrivna i sand. Detta samtidigt som förhållandet mellan Trump och Putin är högst oklart. Låt den bilden sjunka in en stund.

Och om nu Europa och Amerika håller på att glida isär, låt oss då göra vårt bästa för att det sker som vänner. Vi vet aldrig när vi kommer att behöva varandra igen.

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna