04162024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Brittiska valet på väg att bli en nattlig rysare

När detta skrivs är det en smula uppskruvat i BBC, med anledning av det brittiska valets exit-poll. Tories ser ut att tappa sin majoritet. Natten är ung. Men man kan i vart fall med viss säkerhet konstatera att Labour-ledaren Jeremy Corbyn har stärkt sin ställning. Speciellt inom sitt eget parti.

Theresa May anses däremot – i vart fall för tillfället – ha begått ett misstag när hon gick till nyval. Detta inte minst då Tories politiska och organisatoriska maskineri inte tycks ha varit redo.

En smula icke-intuitivt kan valrörelsens två terror-angrepp ha skadat de konservativa. Det politiska ansvaret för att dessa terrorister lyckats smita genom myndigheternas nät (de var kända och flaggade) faller nämligen tillbaka på May själv, under hennes tid som inrikesminister.

Hennes efterträdare på den posten, Amber Rudd, verkar samtidigt ha problem i sin valkrets (Hastings). Där talas det om en omräkning av rösterna, då resultatet är inom felmarginalen.

Hur det går för Tories och Theresa May lär avgöra framtiden för Brexit. Håller hon fortet, då blir det en hård Brexit. Får hon inte majoritet, då kan den mycket väl komma att bli »mjuk«. Eller helt rinna ut i sanden. Labour, LibDems, SNP, vissa ledamöter från Nordirland och ett antal EU-vänliga Tory-ledamöter kan skapa en sådan majoritet i parlamentet om de vill.

May har – på goda grunder – kommit att uppfattas som en företrädare för överheten. Och förr eller senare tröttnar de redan valtrötta väljarna på Tories krumbukter. Samtidigt har Corbyn sagt till synes rationella saker om till exempel terrorismen. Och förmodligen kan en del av det förväntade lyftet för Liberaldemokraterna förklaras med att de utgjort en motkraft när May till exempel krävt censur av internet.

I normala fall skulle Tories och LibDem kunna bilda allians. Men förmodligen inte nu. (Om det nu skulle krävas.) Detta då de har rakt motsatta åsikter om EU. Det lär knappast gå att överbrygga. Tyvärr, då LibDem historiskt visat sig vara en koalitionspartner som spjärnar emot i censur- och övervakningsfrågorna.

Det är naturligtvis också möjligt att den brittiska vallokalsundersökningen är uppåt väggarna och att Tories i vart fall får egen majoritet. Vilket i så fall kommer att få många kommentatorer som redan lämnat sina texter att se rätt dumma ut. Val får ju emellanåt lite oväntade resultat nu för tiden, framåt vargtimman.

När du läser detta, då lär du veta hur det gått. Min gissning är att Storbritannien går in i ett politiskt kaos som kan pågå under lång tid.

Kanske är Boris Johnsons tid nu mogen.

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna