04142024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Låt inte borgerlighetens diskreta skam bli Löfvens räddning!

Jag stämmer in i kören: Grip makten! Kvickt – innan sossarna kommer på något sätt att ta blockera er!

I riksdagen röstar varje parti som det vill. Om en majoritet av kammaren accepterar en statsminister – då blir det så. Samma regler gäller för alla riksdagens partier. Och i den mån ingen har lovat något till tredje blocket, så är dess eventuella stöd i princip bara en protokollär fråga.

Så gör ett försök med en obefläckad avelse. Förbered äntringsstyrkan. Kör på. Se vad som händer.

Åkesson blir naturligtvis förbannad om ingen vill leka med honom den här gången heller. Men skall han – som så ofta påpekat att SD är de enda som faktiskt försökt fälla Löfven – fälla alternativet? Tillsammans med sossarna? Det kan bli lite jobbigt att förklara på ett pedagogiskt sätt.

Och vill SD eftersträva makt – då skall de naturligtvis släppa igenom en Alliansregering på en räkmacka, för att sedan försöka utnyttja situationen.

Men jag tror att vi i ett sådant läge kan lita på Alliansens ledare, att de har tillräckligt mycket principer för att surra sig vid anständighetens mast. En Alliansregering kommer inte att sjösätta några bruna galenskaper. Absolut inte. På sin höjd kommer den att se till att existerande lagar och regler faktiskt efterföljs. Vilket i sig vore ett betydande steg i rätt riktning.

SD skall naturligtvis inte normaliseras i meningen att andra skall ta över ders idéer (i den mån det inte redan har skett). Däremot skulle en normalisering vara önskvärd i meningen att SD blir ett parti som alla andra, som förväntas ta ansvar även för de tråkiga sakerna. Då skulle dess strålglans snabbt falna.

Så länge Alliansen fokuserar på varför makten är viktig är allt helt i sin ordning. (Tips: Individens okränkbarhet, värdighet och frihet. Medborgarnas fri- & rättigheter. Att överföra makt från politik och byråkrati till den enskilda människan och civilsamhället. En fri ekonomi. Rättsstat och maktdelning. Ansvar och kompetens framför partibok. Rimlighet och lugn och ro. Att lämna folk ifred.)

Och köper riksdagen inte en Alliansregering, över till plan B: En M+KD eller M-regering, med övriga Alliansens tysta välsignelse. Denna plan har dessutom fördelen att en majoritet i riksdagen kan tänkas släppa igenom den utan allt för mycket bråk.

Kör på tills ni vinner! Eller är ni för fina i kanten?

Borgerligheten måste fatta att det är sossarna de har att göra med. Partiet som inte drar sig för något. Partiet helt utan skrupler och samvete. Partiet som är så uppfyllt av sin egen självbild att det anser valförluster vara jämförbara med statskupper. Ett listigt och lurigt parti som är bortskämt med att vinna genom att tjata tills alla omärkligt kommit att omfattas av dess illa underbyggda problemformuleringar. Mot en sådan koloss krävs hårda nypor.

Fumlar borgarna bort makten igen, då kan de lika gärna lägga ner. Men om de fixar skivan – då kan detta vara början på en mycket rimligare tid.

Dessutom, det är fyra år till nästa ordinarie riksdagsval. En borgerlig regering som verkligen går in för vad den gör har tid att bevisa att den är värd anständigt folks förtroende.

Verkligheten är som den är. Så intressant. Gör nu ert jobb. Grip makten. Det borde skett redan för fyra år sedan.

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna