04192024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Jag är så vansinnigt trött på svenska media!

När jag, som bor i Berlin, tittar på de tyska tv-nyheterna – då får jag reda på vad som har hänt. Ser jag på de svenska – då får jag veta vad jag förväntas tycka.

Statstelevisionen. Tillsammans med statsradion överhetens megafon rakt in i folks liv. Fast en smula ängsligt. Lite för angeläget. En aning frikyrkligt. Med uppdrag att upprätthålla den rätta tron.

Det blir lite som under svartrockarnas välde i Bohuslän: Ni skall inte tänka, ni skall Tro.

Att public service lite då och då tar avstånd från vad vissa politiker sagt i direktsända debatt- och nyhetsprogram – det sänder ut väldigt totalitära signaler. En uttalad förkastelse från statens television, det blir bara så absurt.

Sverige skulle helt enkelt behöva ett privat, frifräsande och frispråkigt Fox News som motvikt till den ängsliga korrektheten. Möjligen helt online-baserat. Men med resurser. Som även skulle kunna fungera som något slags portal till och för den borgerliga världen i alternativmedia. Så att vettiga människor får vettigt material att dela, debattera och länka till.

Jag har också ett problem med svenska medias urval. Var – i våra vanligaste medier – kan man till exempel läsa om det löpande arbetet i EU? 60-80 procent av våra lagar kommer från Bryssel. Svenska folket måste få veta vad som händer, så vi slipper att gång på gång ställas inför fullbordat faktum.

Utrikesrapporteringen i allmänhet är inte mycket bättre. Speciellt kan jag tycka att den är tunn vad gäller länder i vårt grannskap. Och jag kan lova att det finns spännande historier. Här är till exempel vad Tyskland ser utspelas framför tv-kamerorna för tillfället…

Den tyska inrikes säkerhetstjänstens hökliknande chef har uttryckt allt för mycket obekväma »höger-åsikter« vad gäller utlänningsfrågor och förbundsstatens säkerhet. Till sist tvingades han bort, men fick en post som statssekreterare i inrikesministeriet. Nya protester. Ny petning, nu till ett jobb som särskild rådgivare i inrikesministeriet. Nya protester. Så man tvångspensionerar karln – som genast offentligt vädrar tankar om att ge sig in i politiken. Och alla undrar om han menar AfD…

Det är precis sådana krusningar man bör hålla ögonen på. En del företeelser i vår omvärld skulle vi till och med kunna lära ett och annat av. Att studera sin omgivning är både intressant och lärorikt.

Slutligen – med några strålande undantag – så granskar svenska media inte den politiska och offentliga makten som de borde. Det finns mycket begravt i den djupa staten som helt bestämt förtjänar allmän uppmärksamhet. Och det pågår en medveten urlakning av våra medborgerliga fri- och rättigheter som måste fram i ljuset. Någon större och mer angelägen fråga är svår att tänka sig. Här finns ett verkligt demokratiskt uppdrag.

Fast det bygger naturligtvis på att pressen inte står på överhetens sida.

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna