07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Samhällsdebatten handlar om fel saker

Debattklimatet i landet är inte konstruktivt. Snarare kontraproduktivt.

Det pendlar mellan det domedagsmässiga och det direkt idiotiska. Dessutom är det grälsjukt. Detta gäller över hela den politiska skalan – även om positionerna kan växla lite, beroende på vilken fråga det handlar om.

Problemet är framförallt att vi har fastnat i något slags tillstånd av meta-debatt. Vi slösar tid och kraft på att diskutera fel saker, ofta rent trams.

Ta klimatet. Vill vi verkligen idiotstoppa stora delar av all mänsklig verksamhet och sätta en redan usel tillväxt på spel? Eller är det bättre att acceptera att klimatet alltid har förändrats och alltid kommer att förändras – och använda vår tekniska utveckling och vår ekonomiska tillväxt för att försöka hantera saken?

Eller flyktingfrågan. Istället för att pendla mellan att vilja ha en kulspruta på bron och helt öppna gränser för alla, på skattebetalarnas bekostnad – så borde debatten handla om vad vi skall göra nu. Givet att läget faktiskt är som det är. Nu finns plötsligt ett överskott på lågkvalificerad arbetskraft. Hur gör vi det bästa möjliga av en sådan sak? Hur får vi in dessa människor i egen – icke skattefinansierad – försörjning?

De praktiska frågorna måste hanteras – och sättas framför identitetspolitik och postmodernt flum. Även om det innebär svåra beslut, kräver ansvar och ställer krav på kompetens. Handling är det enda som kan förändra något till det bättre.

Energipolitiken, drogpolitiken och skolan är andra exempel på frågor där den svenska debatten rör sig mellan det kontraproduktiva och det löjliga. Någon evidensbaserad, verklighetsförankrad och konstruktiv debatt står knappt att finna. Detta trots att svaren bör vara rätt uppenbara för varje rationellt tänkande människa.

Metadebatten drivs för övrigt på av media, eftersom en sådan ger tillfälle att skapa feta rubriker till låg kostnad och begränsad arbetsinsats. Det finns dessutom ett helt debattindustriellt komplex som försörjer sig på att producera varm luft. Problemet är att sådant skymmer sikten och leder människors uppmärksamhet bort från de verkliga problemen och de konkreta frågorna.

Själv skulle jag vilja se lite fler representanter för vetenskap och akademia i debatten. Och experter från näringslivet. Människor som kan erbjuda en kvalificerad analys. Mer fakta, inte bara åsikter. Även om sådant ibland kan skapa dålig stämning i SVT:s nyhetsstudio.

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna