04132024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Om politisk logik och vanlig logik

Centern och liberalerna röstade nej till Ulf Kristersson med motiveringingen att politiken skulle bli fel. Det var en månad sedan. När det i onsdags var dags att rösta om samma Kristerssonska politik röstade man ja. För vanliga väljare tror jag att skillnaden mellan normal logik och politisk logik blir uppenbar. Det är två olika saker. Reaktionen bland många väljare blir uppenbar. Man tar sig för pannan.

Jan Björklund och Annie Lööf talar om att isolera sverigedemokraterna. Med en sådan politisk logik som de nu tillämpar skapar man sverigedemokrater. Den stora förändringen i valmanskåren under tiden utan regering är att sverigedemokraterna växer, länk. Numera kan man ganska säkert säga att det partiet avancerat till att bli näst största parti.

Jag tror att det är viktigt att politiker inte bara funderar över det kloka att tillämpa politisk logik. Den viktigaste frågan är vad konsekvenserna av att tillämpa den politisk logiken (som uppenbart skiljer sig från den normala) skapar.

Konsekvenstänkandet kan då lämpligen sträcka sid vidare än till vad som sker i opinionsundersökningarna. Även om det inte är oviktigt att fundera över. Till exempel för Jan Björklund personligen och hans parti. Den viktigaste frågan är vad som sker med väljarnas syn på politikerna. Risken är uppenbar att missnöjesyttringarna kommer att bli mera brutala om man fortsätter tillämpa denna logik.

Diskussionerna om svensk politik rör sig allt mer om taktik, länk. Vilket politisk innehåll som blir konsekvensen av olika regeringschefer pratas det mindre om. Att borgerliga väljare vill ha borgerlig politik torde vara lätt att inse. På samma sätt är det med socialistiska väljare. De vill ha en socialistisk politik. Den tidigare glödheta politiska mitten som präglade Reinfeld-eran har blivit iskall. Sverige står inför ett vägval mellan höger och vänster. Mitten-politik är just nu inget som väljarna önskar. Det borde även politikerna inse.

Fenomenet Donald Trump är till betydande del ett verk av Barack Obamas tid vid makten.

-Vad skapas för fenomen av den svenska politiska logiken?

Vad händer nu?

Senaste artiklarna