04232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Socialdemokraternas uppblåsta självbild

Statsminister Stefan Löfven (S) har uttalat sig i Svenska Dagbladet:

»Nu med januariavtalet kan vi stå upp för ett samhälle med fria medier och oberoende rättsväsende, själva grunden för den liberala demokratin.«

Såpass! Som om något annat skulle gälla under en moderat statsminister?

Dessutom skorrar det falskt.

Vi har statliga etermedia och en stor del av våra dagstidningar och tidskrifter är beroende av skattemedel – och därmed av politikernas nycker och goda vilja. Hur fritt är det?

Ett regeringsparti som alltid betraktat rättsväsendet som ett politiskt verktyg, plus ett system med politiskt utsedda domare. Hur oberoende känns det?

Är människan kanske ironisk?

Jag vill dessutom påpeka att den liberala demokratin bygger på fria, starka medborgare med eget ansvar. Vilket är exakt vad det kollektivistiska socialdemokratiska partiet avskyr.

Den liberala demokratin rymmer dessutom större värden än att säkra en majoritet för den egna makten. Som maktdelning, vilket är en princip som Socialdemokraterna motverkat under överskådlig modern tid.

Stefan Löfven är en fjant.

Jag upphör aldrig att förbluffas över Socialdemokraternas uppblåsta självbild. Det är som om de anser sig stå över det demokratiska systemet. Valförluster kommenteras som en »statskupp«. Partiet lyckas bita sig kvar vid makten trots att det drabbats av det sämsta valresultatet sedan den allmänna rösträtten infördes. Och med Januariöverenskommelsen visar S att de sätter makten framför politikens innehåll. Vilket faktiskt är rätt uppseendeväckande. Det ligger något skamlöst över det hela.

Det är intressant att se hur sossarna – med något jagat i blicken – försöker fixera det politiska läget. Och ju mer de försöker, ju sämre går det. Om man får tro SVT:s senaste opinionsundersökning, då skulle både L och MP åka ur riksdagen om det vore val i dag. (M+KD)+SD skulle då få egen majoritet i riksdagen. Långsamt skiftar den svenska politikens kontinentalplattor.

Vissa kommentatorer gör en sak av att Socialdemokraterna inte har kollapsat på samma sätt som systerpartierna i en del andra europeiska länder. Men än är det inte för sent. Svenska folket är bara lite trögt i starten.

Ett renodlat maktparti som misslyckas med att leverera vad gäller statens kärnverksamhet har helt enkelt inget existensberättigande, ingen legitimitet.

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna