07212024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Elisabeth Warren tar strid om internets monopolföretag

Monopolföretag gynnar aldrig konsumenterna. Å andra sidan imploderar de av sig själv förr eller senare. När alternativ dyker upp eller när de faller offer för sin egen minskande anpassningsförmåga. Så skedde med 1600 talets stora monopol, Det Holländska Ostindiska Kompaniet. En gång bland världens högst värderade företag.

I USA såg man mot slutet av 1800 talet att det inte räckte att vänta ut implosionern. Därför lagstiftade man mot monopol, genom antitrustlagar. De två viktigaste lagarna på detta område blev Sherman Act 1890 och Clayton Act från 1914.

Bland monopolföretag som delats upp av antitrustlagar kan nämnas telefonbolaget AT & T  som i januari 1984 delades upp i ett antal regionala telefonbolag.

Antitrust-lagstiftningen har använts mot microsoft och andra it-bolag när man skapat hinder för konkurrens genom. att blockera program och omöjliggöra att avinstallera program.

Med jättar som amazon, google och facebook har nya monopolliknande företag skapats. Kanske inte så mycket genom bolagen i sig utan att de förvärvar andra bolag. Amazon, google och facebook har i Europa framförallt stått i skottgluggen för att det betalar lite skatt.

I USA blir nu dessa bolag en del av presidentvalskampanjen när den demokratiska senatorn och presidentkandidaten Elisabeth Warren menar att tech-industrin ska regleras. Och då speciellt facebook, google och amazon som enligt hennes förslag ska delas upp. De har för mycket makt över amerikanernas liv menar Warren.

Hennes kampanjannonser för detta på facebook blev ironiskt nog blockerade av just facebook.

Regleringar av hela tech-industrin i Silicon Valley är problematisk, men det finns anledning att fundera över facebook, amazon och googles dominans och inflytande över människors liv.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna