04222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Lägg ner SR P3 – eller ge kanalen till folket

Sveriges Radios P3-kanal tappar lyssnare i uppseendeväckande snabb takt. »Ungdomskanalen« förlorar just ungdomar, som hellre hittar sina nyheter och förströelser på nätet. Och folk i allmänhet verkar rätt trötta på politiska pekpinnar förklädda till underhållning och krystad humor.

P3 har förlorat sin funktion och sin trovärdighet. Kanalen bör läggas ner.

Samtidigt lever P1 – den talade kanalen – ett till synes blomstrande liv, där produktionerna är fler än vad som får plats i tablån. Så man har en mängd egenproducerade podcasts på nätet. Det finns samtidigt uppenbara problem med P1. Till exempel lutar kanalen åt vänster i urval, problemformulering och de åsikter som lyser igenom. Dessutom har den tvångsfinansierade, statliga pratradion genom sin storlek och sitt genomslag i princip ett monopol på svensk »talk radio« i etern.

Tack och lov finns internet med ett rikt utbud av svenska och utländska podcasts. Samt naturligtvis utländsk radio på nätet. För den som är samhällsintresserad finns det mesta i datorn eller mobilen. Lägg till detta bloggar, alternativmedia samt allt dokumenterande och analyserande videomaterial på Youtube. Utbudet är så omfattande att det närmast är överväldigande. Men genomslaget är som regel inte lika stort som i rikstäckande markradio.

Man borde, som sagt, lägga ner P3. Men om det inte sker – då bör man upplåta kanalen till medborgarjournalistik i form av podcasts. Genom att ge existerande podcasts på nätet exponering i riksradion ger man alternativa vinklar och åsikter en möjlighet att nå helt nya grupper av lyssnare. Vore inte det en kreativ approach till begreppet »public service«?

Naturligtvis måste ett urval ske. Om inte annat av tidsmässiga skäl. Och naturligtvis måste rimliga tekniska krav ställas. Men man bör ändå få in en hel del nya och alternativa röster i en riksradiokanal som sänder 24/7. Någon form av övergripande politisk balans bör upprätthållas, även om de enskilda programmen måste ha största möjliga frihet att torgföra upphovsmannens tankar och idéer. Allt som inte är direkt olagligt att framföra skall få sändas.

Det behöver inte kosta speciellt mycket pengar. Det handlar ju om podcasts som redan produceras och finns på nätet. En mindre ersättning kan utgå vid sändning, vilket ändå blir betydligt billigare än att beställa vanliga radioproduktioner. Och möjligheten att bli sänd i radio skulle bli en sporre för landets alla podcasters.

Eller – om man lägger ner P3 helt: Ge utrymmet i etern till en ny, privat och reklamfinansierad kanal som i princip uteslutande ägnar sig åt att sända oberoende podcasts i etern.

En stor del av svenska folket lever inte sina liv på nätet. I vart fall inte ständigt. Istället får de ett flöde genom radion på köksbordet, i traktorn eller i bilen. Visst vore det en demokratisk välgärning om även denna publik skulle få tillgång till det bredare spektrum av åsikter, alternativ analys och ämnen som idag befinner sig i medieskugga?

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna