04232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

KD, Adaktusson, aborterna och invandringen

Adaktusson-affären är märklig. Även om jag personligen ogillar KD-politikern Lars Adaktusson, så finns det ingen ursäkt för att behandla honom orättvist. Han kan ha blivit ett bondeoffer.

Till att börja med förefaller mig hela Adaktusson-gate absurt. Om det är någonstans man får vara abortkritisk, då är det väl ändå i Kristdemokraterna? Där partiledaren har varit verksam i Livets Ord.

Bortsett från det, så finns det faktiskt en fullständigt plausibel förklaring till varför Adaktusson röstade som han röstade i Europaparlamentet. Nämligen att han inte vill att EU skall röra den här frågan, alls. Annars kan det gå som när de svenska socialdemokraterna ville se en resolution för rätten till abort i Europarådet. När hela Europa röstat blev det tvärtom, ett nej. Så man skall akta sig för att föra upp saker på europeisk nivå.

Nu rasar KD i opinionen – och man behöver en syndabock. Det blev Lars Adaktusson. Vars position från början var ohållbar, då hans partiledning utfärdade en tydlig order, när abort-historien exploderade i media mitt i EU-valrörelsen: Håll käft.

En sak har jag lärt mig om att verka i politiken: Man vinner alltid på transparens, öppenhet och ärlighet – i vart fall i långa loppet.

Så även i detta fall. Hade man tagit sig tid att reda ut saken inför öppen ridå, då hade tumultet blivit mindre. Men jag har en misstanke om att alltihop handlar om något annat.

Inom gnällhögern (som jag förmodligen själv tillhör) har det väckt ont blod att KD röstat för en mer omfattande anhöriginvandring. Vilket inte borde ha kommit som någon överraskning. Så har KD tyckt hela tiden.

Men det finns en skillnad mellan bilden av KD och partiet KD. Även om Pansar-Barbie gärna medverkar till att ge sitt parti en invandringskritisk image, så är partiet i vissa delar närmare L & C än M & SD. Men eftersom bilden av verkligheten tycks vara viktigare än verkligheten, så hade de flesta missat detta. De såg ett invandringsstramt KD+M+SD-block, som rent av skulle kunna få egen majoritet i allmänna val. Och så gick kådisarna och röstade för ökad anhöriginvandring.

En spekulation är att det är detta som drabbat KD:s opinionssiffror, inte Adaktussons knapptryckande i Strasbourg. Men partiledningen måste avleda uppmärksamheten från det verkliga skälet. Så man korsfäster Adaktusson offentligt, under stort buller.

Det är i vart fall min magkänsla. Och jag brukar få rätt om sådant här.

Men det kan naturligtvis också handla om att Adaktusson är en självupptagen orm.

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna