04192024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

En perfekt svensk storm

Svenska politiker är på väg att skapa en perfekt storm, där en mängd faktorer samverkar. Det absurda är att det sker genom medvetna beslut, som ofta saknar verklighetsförankring och som strider mot sunt förnuft. Och när man stör dynamiska självreglerande och självbalanserande system (som ett samhälle) kommer helt nya problem att tillkomma. Problem som man ofta inte ens känner till att man inte känner till.

En faktor är asylinvandringen. Den är inte ekonomiskt hållbar. Nuförtiden talas det till och med i SVT:s Uppdrag Granskning om att efterfrågan på outbildad arbetskraft är obefintlig och att det kommer att sluta med att vi får en stor grupp människor som fastnar i livslångt bidragsberoende. Vilket kommer att fresta på de offentliga välfärdssystemen. Dessutom kommer det att bli väldigt dyrt för kommunerna. Och även om de får en slant av staten så handlar det i grund och botten ändå om samma skattepengar. Enda vägen ur detta är en sjuhelvetes tillväxt.

En sak som kan göra ett samhälle rikt och välmående är så gott som obegränsad tillgång till billig energi. Det skulle öppna helt nya dörrar och låta oss göra det mesta vi redan gör på ett mycket bättre sätt. Men Sverige avvecklar kärnkraften. Detta är inte bara kapitalförsörjning. Det är inte bara att riskera en bristsituation. Det är även att stänga dörren mot en teknik som är mitt i ett tekniskt kliv som gör den kvitt så gott som alla den gamla kärnkraftens säkerhets- och avfallsproblem. (Torium-verk kan till och med användas för att bli av med gammalt kärnavfall.)

Så här långt i texten har vi alltså ett möjligen permanent och betydande ekonomiskt dränage. Och en sannolik, onödig brist på den resurs vi behöver för att driva våra el-cyklar, kaffebryggare, Tesslor, tåg, el-flygplan, lampor, datamaskiner, telefoner, fabriker och järnverk.

Lägg till det politiker som inte vårdar sin trädgård och som låter samhällelig kärnverksamhet förfalla. Och inte minst de ordnings- och säkerhetsproblem som följer med detta.

Vill man göra listan längre kan man nämna en sjukvård som styrs enligt närmast sovjetiska principer, ett utbildningsväsende med uppenbara problem och ett otillräckligt försvar mot yttre fiender. Vad kan möjligen gå fel?

Ta så ett steg tillbaka och betrakta helheten. Inte nog med att saker och ting har spårat ur. Allt är sammanflätat till något slags autonomt system av kommunicerande kärl, fyllda av bedrövelse. Systemet är så komplext att ingen längre har något helhetsgrepp. Här skulle behövas ett Alexanderhugg. Om det finns någon som är kompetent och dödsföraktande nog att ta på sig uppgiften, vill säga.

Det är som bekant en sak att göra fisksoppa av ett akvarium. Det omvända är inte lika lätt, om alls möjligt.

Men att inte göra något får också konsekvenser.

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna