04182024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Klimataktivismen – på väg mot utbrändhet

Jättedemonstrationer över hela världen med barn som blivit tillsagda att de alla inom kort kommer att dö en kvalfull död – jo, jag vet. Det råder en apokalyptisk stämning av nästan religiösa proportioner.

Men det kommer att gå över. Som Occupy-rörelsen, ungefär. Greta… vem?

Häromdagen såg jag en av den engelskspråkiga världens bästa journalister, BBC:s Andrew Neil, intervjua en företrädare för »Extinction Rebellion«. Plötsligt inträffade det som sker när en riktig journalist gör sitt jobb och ställer tuffa, relevanta frågor. Klimataktivisten hade inga rimliga svar. (Länk »)

Greta-rörelsen har brunnit med sådan kraft att den snart varken är ny, spännande eller intressant längre. Då vänds den återstående uppmärksamheten mot sakfrågan. Och mot en verklighet där de globala klimatmålen vida kommer att överskridas – oavsett om vi stänger ner all landets produktiva verksamhet eller ej.

Så vad kommer att gälla? Hur ofta skall man få flyga? Hur ofta skall man få äta kött? Hur ofta skall åldringarna i vården tvingas äta vegetariskt? Hur många byxor kommer man att få köpa varje år? Hur ofta kommer man att få lov att byta upp sig till en nyare mobiltelefon? Kommer vi att tvingas duscha kallt?

Folket kommer att säga tvär-nej till allt utom några enstaka symboliska åtgärder. Människor vill helt enkelt ha det bättre. Inte sämre. Och definitivt inte sämre om det ändå inte ändrar något i det stora hela.

Lyssna på vetenskapen, säger Greta. Gärna! Vetenskapen kan ge oss närmast obegränsad tillgång till säker och problemfri el från torium; bygga vallar mot höjda havsnivåer; elektrifiera de delar av världen där rök från eldstäder inomhus årligen dödar fyra miljoner människor; utveckla mer miljövänlig teknik så att jordens befolkning kan få det bättre utan att förstöra miljön; bygga elektriska flygplan och bota sjukdomar.

Men för det behövs pengar. Det vill säga en expanderande ekonomi – som gör att vi får råd med mer. Tillväxt. Vilket är precis vad Greta spyr sin galla över inför den samlade världspressen i FN.

Tack och lov börjar allt fler fatta detta. Vi får ta en dag i taget och göra det bästa möjliga av situationen. Om det nu alls föreligger något problem. Och oavsett vilket är meningslösa uppoffringar – som i det stora hela varken gör till eller från – ett slöseri med människors tid, resurser och energi.

Det är klart att vi kommer att kunna hantera en klimatkris. Det enda som kan hota oss är den stagnation som klimatalarmisterna och vänstern så hett eftertraktar. Det senare gäller – åter – oavsett om det föreligger någon klimatkris eller ej.

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna