04192024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

SVT:s bild av verkligheten är inte verkligheten

Söndagens SVT Agenda var – medvetet eller omedvetet – direkt ohederligt. Ett huvudnummer var att ett deltidsarbetande cafébiträde med Moderaternas skattepolitik skulle få behålla 300 kr mer i månaden; en väktare hos ett bemanningsföretag 290 kr; en riksdagsledamot 2.020 kr och partiledaren 10.500 kr mer i månaden.

I de sista två fallen räknar man även med utfallet av den avskaffade värnskatten. Vilket, om man skall vara petig, inte är moderat politik utan resultatet av Januariöverenskommelsen mellan S+MP+C+L med passivt stöd av V. Men det är alltså Moderaterna som får klä skott för den. Så även om en slopad värnskatt är en bra sak i sig – så är SVT:s upplägg att de som ogillar den skall rikta sin ilska mot Moderaterna.

Men det är märkligare än så. Hela upplägget är att förmedla en bild av att moderater hatar de fattiga och älskar de rika. Hur det än må vara med den saken, så glömmer man ett par saker.

För det första – de som har högre inkomster betalar mer i skatt. Om man nu alls skall ha ett progressivt skattesystem – vilket vänstern (och i praktiken även alla andra) vill – då innebär det att såväl skattehöjningar som skattesänkningar blir större om man har en högre inkomst. Vill man ändra på det, då får man nog också överge den progressivt ökande skatteskalan. Något sådant verkar dock inte vara förestående.

Men – framförallt – det handlar inte om att ge någon pengar. Vad det är fråga om är att låta människor behålla lite mer av sina egna pengar, som de själva arbetat ihop. Frågan är om SVT Agenda inte förstår detta – eller om man medvetet försöker föra sina titare bakom ljuset.

Grundläggande resonemang som att skatten är en mätare på hur mycket människor själva får bestämma över sina liv, de lyste för övrigt helt med sin frånvaro.

Man kan konstatera att SVT lyckades förvränga verkligheten och undvika relevanta, grundläggande frågeställningar. Som vanligt. Vilket är noterbart när det gäller ett medieföretag som tar till brösttoner för att framställa sig själva som sanningens riddarvakt – och det mesta annat som fake news.

Att medvetet förvränga verkligheten, på vilket sätt är det public service? Att missleda tittarna, på vilket sätt är det oberoende television? Att rigga inslag, hur är det att verka i allmänhetens tjänst?

Nu skall journalister förvisso granska, ifrågasätta och försöka förstå de verkliga skälen till varför politiker tycker som de tycker. Så det är inget fel i att vara tuff och obekväm. Men att medvetet missrepresentera, förvränga och selektivt förtiga verkligheten – det kan aldrig föra något gott med sig.

Allt SVT åstadkommer är att undergräva sin trovärdighet och att öka den polarisering som de själva beskriver som ett problem. Och vad det gäller polariseringen kan man ibland misstänka att det sker medvetet.

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna