06052020Huvudnyheter:

Public service har passerat sitt bäst före-datum

Problemet med public service (SVT, SR, UR) är att de jagar tittare, lyssnare och klick. Det är att börja i fel ända. Vill de ha en trogen publik, då bör de istället satsa på kvalitet. Det vill säga välgjorda produktioner som är sakliga, opartiska och trovärdiga.

Det är lite som i Youtube-världen. Där är det stående rådet att den som vill lyckas inte skall stirra sig blind på visningar, prenumeranter och annonsinkomster – utan att istället fokusera på att producera kvalitetsmaterial. Börja med att göra något riktigt bra, så kommer framgång att följa.

Men så resonerar inte SVT. De stirrar sig blinda på att deras tittare blir allt äldre. Så de ägnar sig åt snuttifiering, ytligheter och trams för att försöka locka en yngre publik. Detta är för det första helt onödigt eftersom de faktiskt har en garanterad finansiering oavsett om folk tittar / lyssnar / läser eller ej. De borde utnyttja detta för att skapa en arbetsro som kan användas för att producera kvalitetsmaterial som går på djupet istället. Företrädesvis inom områdena samhälle, vetenskap och kultur.

De skulle kunna anstränga sig för att belysa fler sidor och åsikter i aktuella frågor. De skulle kunna täcka mer av sådant som inte får plats i kommersiella medias utbud och dagens snäva urval. Och de skulle kunna satsa på folkbildning istället för att agera åsiktspolis.

Hos SR är det om möjligt ännu värre. P3 har i princip kollapsat som kanal. I sin iver att locka tillbaka lyssnare har de bestämt sig för att… ja, vad då? Sveriges Radios chef Cajsa Lindberg intervjuades nyligen i Mediepodden för att redogöra för hur kanalen skall göras om. Det var i stort sett obegripligt. Men tydligen är en tanke att till varje pris försöka hålla kvar en yngre publik som inte lyssnar på linjär radio längre. Vilket känns som en klen plan.

P3 borde helt enkelt läggas ner, då kanalen inte längre fyller någon funktion. Eller – om man nödvändigtvis skall fortsätta sända – gör den då till en plattform för att sända svenska folkets bästa podcasts över markradionätet. Alternativt kan staten ge pengarna till någon annan som har ambitionen att producera public service på riktigt.

Men så kommer det ju inte att bli. Istället kommer staten att fortsätta pumpa in tvångstaxerade medel i en verksamhet som passerat sitt bäst före-datum och som stänger ute potentiell konkurrens.

Därför bör public service läggas ner. Statskontrollerad media är ändå en principiellt sett dålig idé. Istället kommer nya plattformar och medieportaler att uppstå. Även »smala« sådana – när det utrymmet inte längre blockeras av en statlig mediekoloss.

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna