04192024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Den lilla människans storhet

Efter det brittiska parlamentsvalet dök en tweet från professorn i politik vid universitetet i Kent, Matthew Goodwin [@GoodwinMJ], upp i mitt flöde:

Centre-left at latest election
UK Labour Lowest seats since 1935
Austria Lowest since 1945
Germany 2nd lowest since 1949
France Lowest ever
Italy Lowest ever
Netherlands Lowest ever
Sweden Lowest since 1908
Finland 2nd lowest since 1962
Maybe it’s not just about Brexit?

Enkelt uttryckt befinner sig den europeiska socialdemokratin i kris. På samma sätt som Demokraterna i USA. Vanligt folk kan helt enkelt inte längre identifiera sig med dem. Väljarna upplever att vänstern inte har folkets bästa för ögonen. Alla utom de närmast sörjande har sedan länge tröttnat på identitetspolitiskt tjafs och vänsterideologiska experiment.

Människor som jobbar och betalar skatt har fått nog av att försörja den politiska klassen, dess funktionärer och vänner. De ser att bidrag inte längre är en fråga om att lindra nöd, utan om att flytta pengar från folk som jobbar till folk som inte gör det. Och de är inte roade av att plocka upp notan för bidragsinvandringen.

Någon formulerade saken som att förr kunde två personer leva på en lön. Det kan de fortfarande. Skillnaden är bara att förr så visste du vem den andra personen var.

Vanliga människor ser hur politiken styr och reglerar allt mer av mänsklig verksamhet. Vilket ger dem mindre egenmakt, mindre självbestämmande.

Vår framtid ligger allt mer i en självutnämnd politisk elits händer – som tappat kontakten med det som är viktigt, verkligheten och folks liv.

Därför röstar vanliga människor på Trump, Johnson och Åkesson. För att de fått nog av vänsterns klåfingrighet, ansvarslöshet och inkompetens.

Ideologiskt är socialdemokratin och vänstern oförmögna att se människor som individer och självständiga medborgare. Istället betraktar de oss som kollektiv och som undersåtar. Då är staten inte längre till för folkets bästa, utan tvärtom. Då blir det viktigare att indoktrinera och försöka ändra på folket än att sköta det mindre glamorösa jobbet att se till att offentlig kärnverksamhet och samhällets institutioner fungerar.

It’s not a bug. It’s a feature.

Att allt fler människor röstar »höger« kan vara ett uttryck för en önskan att bli respekterad som medborgare. En markering om att politiken måste sköta sin del av det så kallade samhällskontraktet istället för att försöka ändra på folk.

Att vänstern är pressad ser vi till exempel genom dess tendenser till att vilja inskränka det fria ordet. Dess iver att styra, kontrollera och övervaka folket. Och dess ansats att skapa ett nytt proletariat som valboskap.

Men ju mer den försöker, ju större kaos kommer vänstern att skapa. Vilket vanliga människor inte uppskattar.

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna