04162024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Så här byter vi regering

Man måste ge statsminister Stefan Löfven (S) höga stilpoäng vad gäller skamlöshet. Att jobbskatteavdraget lett till förnedrings-rån av unga är helt enkelt trams.

Statsministern dristar sig till och med att… ja, vadå? Till Expressen säger han:

– Det här måste vi fortsätta, det är den riktningen som gäller nu. Vi kan inte återgå till högerpolitik med skattesänkningar och neddragningar, utan det gäller att fortsätta hålla i det här. För det är rätt riktning, det är det polisen säger: Vi behöver ett helt samhälle. Och de ska ha ett helt samhälle bakom sig.

Don’t hold your breath.

Och vad har samtyckesregeringens stödpartier att säga om det här? Om att den statsminister de stöder lägger ansvaret för förnedrings-rånen vid deras fötter?

Det finns ett amerikanskt uttryck som lyder: People will give you as much bullshit as you can take.

Det är dags för mittenpartierna att lämna festen och låta Löfven falla.

Följande meddelar Liberalerna Expressen:

Nyamko Sabuni säger sig hoppas att många partier nu kan gå samman för att vidta de åtgärder som krävs för att unga ska kunna röra sig ute i samhället utan att vara rädda för den typen av brutala och förnedrande rån som på senare tid uppmärksammats.

Men kampen mot brottsligheten ingår inte i januariavtalet och Liberalerna är beredda att gå samman med andra partier för att köra över regeringen och tvinga fram skarp lagstiftning, gör Sabuni klart.

Hon vill nog fälla regeringen. Men hon får väl inte. I vart fall inte ännu.

Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Emil Källström säger i en kommentar:

– Ett mycket anmärkningsvärt uttalande. Alliansens skattesänkningar var ansvarsfulla och skapade hundratusentals nya jobb. Statsministern låtsas också att politiken är omlagd. Fakta på bordet är att vi sänker skatten med ytterligare 13 miljarder i årets budget, samtidigt som vi satsar på polis och rättsväsende.

Jojo… Men hur står ni ut med att backa upp denna katastrofala regering?

Gör nu så här:

i) Centern och Liberalerna säger upp Januariavtalet och medverkar till att fälla ministären Löfven.

ii) Ulf Kristersson ställer sig till förfogande för att leda en minoritetsregering, bestående av M och KD.

iii) Ulf Kristersson meddelar att alla eventuella krav som SD har för att stödja en sådan regering skall framföras offentligt – att granskas av alla för att se att de inte innehåller någon dold nazism.

iv) De forna allianspartierna uttalar gemensamt att de aldrig kan tänka sig att ge SD makt. Men att de kan tänka sig en borgerlig regering i någon form – även om SD och/eller rent av V skulle rösta på en sådan. Detta är två helt olika saker.

v) Eftersom underlaget i riksdagen då är C+L+M+KD+SD – så har C och L ett död mans grepp. Skulle Kristersson bli det minsta SD-anstruken, då kan de när som helst dra tillbaka sitt stöd för honom. (Det kan även SD, fast tvärtom så att säga.)

vi) Ministären Kristersson kan sedan ägna sig åt att bygga olika majoriteter i riksdagen för att rädda kärnkraften, bekämpa brottsligheten och reda upp förvaltningskrisen. I rätt många frågor finns det faktiskt redan majoritet för en rimligare politik. Det har bara inte varit möjligt att genomföra den. Vilket det nu kan bli ändring på.

Vore inte det trevligt? Eller skall vi fortsätta att gå i »rätt riktning« med Löfven?

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna