10292020Huvudnyheter:

Ekonomin måste räddas från viruset

SVT Aktuellt ägnade sig åt existentiella frågor i går kväll.

Står vi till exempel inför ett val mellan att skydda gamla och sjuka människor och ekonomin? Tänk om vi till slut tvingas välja? Och väljer vi då fel är risken att vi varken får det ena eller det andra.

Man borde inte kalla det ekonomin. Det handlar också om människor och deras liv. Vilket påpekades med eftertryck av Tredje AP-fondens VD Kerstin Hessius. Se inslaget – 19 minuter in »

Och så är det ju. Lite allmänna helikopterpengar kan kanske hålla massorna lugna ett kort tag. Men ingen stat kan i långa loppet leva över sina tillgångar och inkomster. Förr eller senare tar pengarna slut.

Och om staten i ett sådant läge bestämmer sig för att trycka mer pengar – då riskerar vi en skenande inflation. Sådant har prövats i relativ närtid. Det kan inte rekommenderas.

Men det går inte att krångla sig runt den centrala frågan. Om det inte finns något bättre sätt att skydda de gamla och utsatta från coronaviruset än att stänga ner hela ekonomin… Då kommer vi som sagt varken att kunna rädda åldringarna eller samhället.

Jag kan bara tala för mig själv. Jag närmar mig 60, är tjock, har lite högt blodtryck, åldersdiabetes och hade en hjärtinfarkt 2012. Så jag är i något slags förhöjd riskgrupp. Men jag vill helt klart hellre leva i ett öppet och fungerande samhälle än att det tas speciella hänsyn till mig.

För andra kan det naturligtvis vara helt annorlunda. Inte minst för de äldres närstående. Här finns säkert mycket obearbetade skuldkänslor.

Jag måste säga att vi just nu ser en värld som visar förvånansvärt mycket omtanke om de gamla – med tanke på att den behandlar väldigt många av dem som skit till vardags.

Men något måste göras. Undantagstillståndet är på väg att bli ett större problem än själva corona-smittan. Kuren är värre än sjukdomen. Nu gäller det att tänka utanför boxen.

Drar detta ut på tiden handlar det inte om en tillfällig ekonomisk störning – utan om en djup och långvarig kris som kan komma att kräva fler liv än smittan.

Möjligen löser sig detta spontant – eftersom det inte går att få folk att sitta hemma och uggla hur länge som helst. Speciellt inte när vårsolen tittar fram.

Slutligen: Ta det lugnt. Att jaga upp sig hjälper inte. Det blockerar bara ditt intellekt, din kreativitet och din handlingsförmåga.

/ HAX

PS: Tvätta händerna!

Vad händer nu?

Senaste artiklarna