04142024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

En mycket intressant kris

En farsot drar fram genom samhället. Märkligt nog känner jag mig inte särskilt orolig. Det är som det är. Och skall jag vara helt uppriktig, så tycker jag att det som utspelas är oerhört intressant.

Bara en sådan sak som hur staten kommunicerar för att få folk att i möjligaste mån stanna hemma. För dem som lyssnat tror jag budskapet gått hem:

Rör er så lite som möjligt bland andra människor. Stanna hemma och se på Netflix. De flesta kommer så småningom att bli smittade. Men om vi drar ut på det, då överskrids inte vårdens resurser. Och då kan vi hantera så många allvarliga fall som möjligt.

Detta är helt begripligt och rationellt. I vart fall för den del av befolkningen som följer nyheterna. Sedan finns det massor med folk som varken följer nyheter, bryr sig eller förstår problemet. De kan möjligen behöva lite kraftfullare signaler.

Och då kommer vi – eventuellt – till nästa steg: Hur applicerar man en soft lock down i ett icke-totalitärt samhälle? Rimligen måste folk få gå till jobbet, mataffären och apoteket. En taktik verkar vara att stänga affärer, restauranger och barer redan klockan 18.

Är en soft lock down något som man kan förvänta sig att människor frivilligt håller sig till? Och vad skulle hända om staten försöker tvinga dem? Vi kan komma att få veta.

En annan intressant aspekt är ekonomin. Kina är världens industri. Där tillverkas allt från våra mobiltelefoner till läkemedel. När Kina sedan stänger på grund av virus – då stannar världshandeln och den industri som är beroende av allt som kommer därifrån.

Samtidigt dränerar själva smittan näringslivet på personal och kunder. Hela branscher har tvärstannat över en natt. Bortåt 30 år av ökat börsvärde kan vara som bortblåst.

De indirekta effekterna är svåra att överblicka. Till exempel har de indexfonder som är ryggraden i både det privata och offentliga pensionssparandet fallit i värde med runt 20 procent på bara några dagar.

Vad händer om det blir en plötsligt ökad arbetslöshet inom den del av befolkningen som i vanliga fall jobbar ihop till att betala för den svenska välfärdsstaten? Vad händer om staten får slut på andra människors pengar?

Jag har svårt att tro att detta är slutet. Det kan bli ett fartgupp i historien. Men näringslivet kommer naturligtvis att få igång hjulen igen. Så småningom. Företagsamheten är en ostoppbar kraft.

Räkna dock med att mycket kan komma att förändras. En del saker kanske för alltid.

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna