04122024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Konsten att behålla sitt sunda förnuft i en apokalyptisk värld

Pandemi, börskrasch och bilder ur Sjunde inseglet i all media. Man kan verkligen inte klaga på dramaturgin.

Men annars är jag glad. Nu skall vi tala känslor.

Visst. Det är lätt att oroa sig. Det kan till och med finnas skäl. Men det hjälper inte. Hur mycket man än oroar sig, så förbättrar det som regel inte utfallet. Oro dränerar bara själen.

Dessutom gör oro oss stressade. Och stress är dåligt för immunförsvaret. So don’t.

Vi får ta det här dag för dag. Nuet är ändå det enda ögonblick i vilket man överhuvudtaget kan påverka något.

En annan sak är den pessimism man kan drabbas av. Den är lurig. Och den tenderar att i någon mening vara självuppfyllande. Om man tror att något inte går, då kanske man inte riktigt försöker. Vilket ju knappast kan göra något bättre.

Omvänt hjälper positivt tänkande oss att se möjligheter som vi annars kanske skulle missa. Och vill man uppnå något överhuvudtaget, då behöver man positiva mål som driver en.

Möjligen kan det vara till tröst att betrakta världen ur ett mer objektivt perspektiv. Att försöka se saker för vad de verkligen är, istället för att jaga upp sig.

Säg att alla, av smittskyddsskäl uppmanas att hålla sig hemma annat än för att jobba, handla eller göra något verkligt viktigt. Jaha. Så intressant. Bortsett från sådant som rör själva sjukdomen – så skall svenska folket alltså spela tv-spel, titta på Netflix och sortera strumpor.

Det skall faktiskt bli intressant att iaktta. Som sociologiskt experiment betraktat, om inte annat. Vilken roll kommer till exempel internet att spela? Och hur hade det här äventyret sett ut utan öppen och fri kommunikation över nätet?

Så visst går det att skingra tankarna. Våra tankar styr våra känslor. Och våra känslor styr vårt beteende. Därför är det dumt att jaga upp sig och vara negativ.

Och uppriktigt sagt, så är jag för gammal för att hetsa upp mig. Jag har oerhört svårt att tänka mig att detta kommer att gå åt helvete totalt. Det är – som allt annat – något vi får hantera om det behövs. Dessutom är förutsättningarna för att klara kriser bättre idag än någon gång tidigare i historien, även om systemet har sina skavanker.

Vår tid är alltför värdefull för att slösas bort på att oroa sig över sådant som förmodligen ändå aldrig kommer att ske.

Radikal acceptans gör oss å andra sidan lugnare och starkare.

Trust the Force!

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna