04122024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Vägen ur krisen?

Problemet med den rådande krisen är att ingen vet var detta kommer att sluta. Och att det förmodligen blir värre innan det blir bättre.

Det tycks som om ingen ens är säker på vad det är vi ser. Är detta en mediedriven masspsykos över ett förvisso lömskt virus, i en uppkopplad värld? Eller är det en grym neo-darwinistisk farsot som kommer att drabba de gamla och de svaga?

Det senaste dygnet har jag kommit på mig själv med att byta åsikt om lockdown minst tre gånger. Men jag tror att internet har övertygat mig om att det är minst lika mycket ett psykologiskt som ett epidemiologiskt problem. Lockdown är något man kan göra en gång, sedan är det vapnet förbrukat. Och även ett mjukt utegångsförbud är svårt att upprätthålla mer än två, tre veckor. So hold your fire.

För övrigt verkar svenska folket redan ha gått i karantän, fogligt och frivilligt. I vart fall jag kan se från utlandet.

Tid är även en kritisk faktor för näringslivet. Kan allt komma igång igen om några veckor, max en månad – då är det kanske hanterbart. Drar krisen ut längre än så lär det bli verkligt allvarliga problem. Det gäller allt från enskilda företag till svenska folkets pensionspengar på börsen.

Sedan krävs en sjuhelvetes tillväxt för att ta igen vad vi förlorat. Annars kommer vi alla att bli märkbart fattigare. Vilket även gäller det offentliga. Nu krävs det tillväxt om vi skall ha råd med nya röntgenmaskiner, tunnelbanetåg och vägar. Eller för att över huvud taget upprätthålla den standard vi redan har.

Det kräver även att vi styr upp integrationen så att nyanlända verkligen kommer i arbete och blir nettobetalare till systemet. Och vem vet – i post-virus-samhället kanske det till och med finns utrymme för enkla instegsjobb.

Jag hoppas att detta besök i Miljöpartiets Sverige bara är tillfälligt. Och att det får folk att inse vad som är viktigt. Att det ger en insikt om att marknaden är något värdefullt, som de flesta inte saknar förrän den inte finns där längre.

Men det kan lika gärna gå åt andra hållet. Detta kan sluta i någon form av socialistiska tilltag. Rentav auktoritära. Never waste a good crisis.

Vi vet aldrig vad framtiden har i sitt sköte. Vi såg till exempel inte dagens kris komma förrän det var för sent. Lika lite vet vi om vart detta barkar hän. Däremot är det uppenbart att våra handlingar kommer att påverka utfallet. Vilket trots allt är en upplyftande tanke. Vi kan och vi kommer att göra saker för att trygga vårt välstånd och sedan bygga vidare därifrån.

Men just nu får vi kanske ta saker och ting en dag i taget. Vilket börjar med att krasst acceptera att verkligheten är som den är.

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna