04122024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Social oro i corona-krisens spår?

Tumult, demonstrationer och social oro är inte vad vi behöver just nu. Men risken är att det blir en lång och stökig sommar. Så vad är det som händer – och varför?

Till att börja med är det inte helt lätt att förstå vad kravallvänstern vill. Den brukar vara rätt tydlig med vad den är emot. Men när det gäller vad som bör göras eller vad som bör komma istället är den betydligt vagare. Å andra sidan vet vi ju hur det brukar gå varje gång vänstern får kontroll över ett samhälle: Brist, köer, förtryck, kontroll och elände.

Om vi ser tillbaka till Occupy Wall Street var det likadant. Stök, bråk, vandalisering, autonoma zoner och slagord. Men få indikationer på vad rörelsen vill ha istället.

Och nu Black Lives Matter, som till stor del verkar bestå av icke-svarta som välter statyer och slår sönder skyltfönster. I USA har vi sett hur kravallerna drabbat inte minst svarta bostadsområden, butiker som ägs och drivs av svarta och fattiga människor i allmänhet.

USA har tveklöst problem med polisbrutalitet och med utanförskap bland afro-amerikaner. Detta förtjänar en egen analys. Men Sverige?

Sverige är på inget sätt perfekt. Men om man ser till rasism – så är vårt land ändå ett av de minst rasistiska i världen. (Även om integrationen av nyanlända är usel.) Och trenden fortsätter åt samma håll. Men det är stundtals stökigt även här. Vilket delvis kan förklaras med att the usual suspects i kravallvänstern aldrig missar ett tillfälle att underblåsa oroligheter.

Men, jag tror vi ser något mer här. Dels är många människor oroliga och frustrerade över corona-krisens konsekvenser, inte minst vad gäller jobb och ekonomi. Dels kan smittbekämpningens förvisso rimliga åtgärder leda till problem i sig. På så sätt kan smittokrisen vara en bidragande orsak till oroligheter av vilket slag den vara må. I såväl USA som Sverige.

När unga människor inte längre får gå på stora fester, när klubbverksamheten ligger nere, när fotbollen spelar inför tomma läktare, när alla konserter och stora arrangemang är inställda, när nöjesparkerna är stängda, när det är problem med att resa utomlands och när sommarnätterna är varma – vad kan hända då?

När samtidigt den oorganiseerade brottsligheten tillåts breda ut sig med skjutningar, sprängningar och rån – då kan det bli skakigt på allvar.

Min poäng är att även om det kan finnas ett visst genuint engagemang bakom BLM i Sverige – och även om kravallvänstern som vanligt tar varje tillfälle att bråka – så kan även andra, mer primitiva krafter vara i rörelse.

Det är helt enkelt fara värt att detta kommer att bli en stökig sommar.

Se till exempel vad som hände i Stuttgart härom natten. Polisen upplöste spontant festande som skedde i strid mot smittskyddsreglerna. Ett osmidigt polisingripande mot en yngling tände gnistan. Helt vanliga ungdomar började stöka runt – och snart anslöt även ungdomar från stadens utanförskapsområden. Snabbt fick kravallerna sitt eget liv.

I början av augusti 2011 var jag i London, oturligt nog lagom till de kravaller som då utbröt i de norra stadsdelarna. Än idag är det svårt att säga vad som var den utlösande faktorn. Det började med stök en varm sommarkväll och övergick snabbt i våld, mordbrand och plundring i stor skala. Någon tydlig yttre orsak eller tändande gnista var svår att finna.

När människor agerar i grupp upplever många att de befrias från sitt personliga ansvar. Vilket kan vara lockande, enligt sin egen mörka logik. Historien ger oss oräkneliga exempel på detta.

Nu skall vi inte skrämma upp någon. Men en underbemannad och något fyrkantig svensk polis, en i sig problematisk drogpolitik, avbokade sommarjobb, uteblivna semesterresor och ett hysteriskt samtalsklimat gör knappast saken bättre. Lägg till detta att den svenska corona-krisen – med sina restriktioner – av allt att döma blir mer utdragen än i vår omvärld.

För den som har intresse av att destabilisera vårt samhälle är detta ett gyllene tillfälle. Kom ihåg att det finns politiska krafter som lever på konfrontation, motsättningar och kaos. Lägg till det media som lever på sensationalism och politiker som känner att de måste visa att de behövs och att de har situationen under kontroll.

Vad kan möjligen gå fel?

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna