04232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Pandemin rör om i grytan

Den oreda som utbrutit, nu när något för en gångs skull är på allvar för vår nation – som länge levt i något av en en bubbla. Nu när politikerna tvingas inse att all den makt de samlat på sig även kräver att de tar ansvar. Nu när media har en pandemi utan synbart slut att mjölka på rubriker och klick.

Vi vet inte hur länge detta kommer att pågå eller hur det kommer att sluta, om alls. Frågorna är stora och rent av existentiella. Så många ägnar tid och kraft åt att debattera ansiktsmasker istället, för att den frågan är mer greppbar. Där är det enkelt att ha en åsikt.

I ett större perspektiv diskuterar experter och politiker om vi bör gå i lockdown, eller om man skall vara försiktig med att inskränka medborgarnas grundläggande fri- och rättigheter. Men denna fråga följer inga självklara partilinjer – även om politiker i allmänhet och vissa politiker i synnerhet alltid blir glada om de får styra och ställa över folk.

Mitt i allt detta förbereder regeringen sedan någon månad tillbaka en ny pandemilag, tänkt att träda i kraft till sommaren.

Tydligen dög inte den typ av tidsbegränsad fullmaktslag som klubbades i våras och som gick ut i somras – då den krävde att riksdagen snarast möjligt skulle få bekräfta (eller upphäva) de extraordinära beslut som regeringen kunde tänkas fatta. Det blir för mycket jobb att hålla riksdagen i loopen, säger socialminister Hallengren.

Det nya förslaget till lagstiftning bör granskas noga i sömmarna, så att det inte används som förevändning för att utöka politikens och regeringens makt i största allmänhet.

Nu tycker jag i princip att det är bra om lagstiftning får ta tid och ske med eftertanke, granskning och debatt. Men jag slås ändå av kontrasten mot hur det går till här i Tyskland. En pandemilag som jag aldrig tidigare hört talas om debatterades i förrgår i Förbundsdagen – och började gälla redan i går morse. Här går det undan.

Lagstiftningen i fråga kan beskrivas som att man gör många av de de smittskyddsåtgärder delstaterna redan genomfört lagliga även på förbundsnivå och därmed även möjliga att använda på nationell nivå. FDP, AfD, Linke och gröningarna är i varierande grad skeptiska. Och vid Brandenburger Tor upplöste polisen en demonstration mot lagen, av smittskyddsskäl.

De flesta människor vill naturligtvis att allt skall bli som vanligt igen. Andra ser krisen som en möjlighet att flytta fram sina politiska positioner och att driva sina politiska favoritfrågor. Vi ser redan hur detta skapar nya politiska spänningar.

Det är oerhört intressant att studera vad som händer när pandemin ändrar olika parametrar i vårt komplexa samhälle. Och en smula skrämmande. Men mest intressant.

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna