06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Klimatet och demokratin

Två unga män åtalades igår för att ha bränt ner en minkfarm utanför Sölvesborg. Högerextrema, säger åklagaren. Ekofascister.

Detta kräver närmare granskning. Handlar det om att begreppet höger har kommit att användas som synonym för dum och elak i största allmänhet – till skillnad från vänstern som naturligtvis alltid är snäll, glad och god? För inte brukar väl djurrättsaktivister ha högersympatier?

Vad är en ekofascist? Wikipedia:

»Ecofascism is a theoretical political model in which an authoritarian government would require individuals to sacrifice their own interests to the ”organic whole of nature”.«

Det känns grönt snarare än höger. Men det finns uppenbarligen udda fenomen som till exempel Collegium Humanum – en utbrytare ur den tyska miljörörelsen, som utvecklades till att bli så högerextrem att organisationen helt förbjöds av tyska staten år 2008. Här finns även figurer som Una-bombaren och en del förövare av masskjutningar. Och självaste rikskanslern var väl både djurvän och vegetarian? Blod och jord.

»Pentti Linkola was a Finnish ecologist accused of being an active ecofascist who actively advocated ending democracy and replacing it with dictatorships that would use totalitarian and even genocidal tactics to end climate change.«

Lite som meteorologen Pär Holmgren som slutade på tv och blev ledamot av Europaparlamentet för Miljöpartiet. När Svenska Dagbladet år 2009 frågade honom vad han skulle göra om han vore statsminister – då svarade han att han skulle avskaffa alla val. För klimatets skull, kan man anta.

För så är det ju. Skall vi genomföra allt som Greta vill – då kräver det samhällsförhållanden som folket helt enkelt inte kommer att acceptera. Annat än under tvång, utan möjlighet eller rätt att ifrågasätta.

Tänk på all fin övervakningsteknik som byggts upp, som nu kan användas i ett sådant syfte. Så att man kan kontrollera att folket lyder – och inte sprider dålig stämning och falska nyheter. Nu talar vi alltså inte om Kina, utan om Sverige och Europa. Mycket av lagstiftningen finns redan i systemets kvarnar.

Det är därför det är så olyckligt med corona-krisen just nu. Att införa varierande grad av undantagstillstånd är lätt. Men det är betydligt svårare att avveckla dem. Speciellt för den som fått smak på storebrorsfasoner.

Dessutom har man genom nedstängningar runt om i Europa etablerat något slags prejudikat som säger att det är OK att inskränka medborgarnas fri- och rättigheter, om omständigheterna så kräver.

Sedan har vi en hel klimatindustri, NGO:er, de flesta politiska partier, media och miljörörelsen som driver en agenda som – om den dras ut till sin yttersta spets – landar någonstans i närheten av den minkbrännande »extremhögern«.

De är i samma lag, även om det kanske är orättvist att tillämpa guilt by association. Men de har i vart fall en del sammanfallande intressen.

Som någon formulerade saken om gröningarna: De är som en vattenmelon. Gröna utanpå, röda inuti och kärnan är brun.

/ HAX

Vad händer nu?

Senaste artiklarna