06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Samtidigt, i Amerika…

Vill man vara lite konträr kan man peka på att Trump är den förste president i modern tid som inte startat några krig. Och att han uträttat mer än de flesta vad gäller Mellanöstern. Inklusive hans företrädare, den premature fredspristagaren.

Han har även gjort dåliga saker. Och hans personlighet lämnar en del övrigt att önska.

Men det vore fel att underskatta Trump. Här finns mycket intressant om man ser till sak istället för person – även om han är en smula oförutsägbar.

När detta skrivs är valrysaren ännu inte över. Faktiskt. Jag följer saken på lite distans, mest i andra hand. Men om man betraktar spektaklet som underhållning eller en politisk thriller, då är det mycket som vanliga nyhetskonsumenter missar.

Anta – som tankeexperiment – att de 17 eller 18 delstater som nu gått till Högsta Domstolen får gehör för sin sak. Utöver all annan oreda som då skulle utbryta, så skulle traditionella media hamna i en väldigt konstig situation. Detta eftersom de tillämpat något slags blockad mot nyheter som ifrågasätter det påbjudna valresultatet. Skulle det i slutändan bli på något annat sätt, då kommer många att ifrågasätta vad media egentligen sysslar med. Hur kunde det bli så här, utan att media rapporterat något på vägen?

Häromdagen meddelade Youtube att de inte längre tänker tillåta videos som ifrågasätter valresultatet. Olyckligt nog var det ungefär samtidigt som vissa etablerade media trots allt började uppmärksamma vad som sker i Högsta Domstolen. Och det blir ju lite konstigt när politiska Youtubers inte får kommentera politiska skeenden som börjar rapporteras i pressen.

Något som finmedia och den politiska eliten nog inte har fattat är hur många som stör sig på deras nedlåtande attityd mot Trump, att han inte är fin nog. Det må vara hur det vill med den saken. Men när media går in i sitt demoniserings-läge och demokraterna försöker förminska hans väljare – då stärker man bara dem som tröttnat på den härskande politiska klassen i sin uppfattning.

Dessutom ÄR Trump inte fin nog. Inte nog med att han är vräkig, vulgär och möjligen något obalanserad. Han är inte en i det politiska gänget. Han är inte en del av det politisk-byråkratiska blodomloppet. Han är en outsider. Vilket naturligtvis skrämmer vettet ur etablissemanget. Han är ett hot mot dess makt och välmåga. Därför måste han bekämpas med sådan frenesi.

Någon sa någon gång att skälet till att demokrater fightas hårdare och fulare är att det handlar om deras jobb, karriärer och pengar. Medan republikaner som förlorar ett val alltid kan gå tillbaka till att spela golf.

Nåväl. Jag är rätt säker på att Joe Biden kommer att sväras in. Frågan blir väl hur CNN, New York Times och The Guardian skall överleva om de inte längre har Trump att brottas med.

/ HAX

(Hade jag varit amerikan hade jag röstat på Jo Jorgensen.)

Vad händer nu?

Senaste artiklarna