06232024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Väljaropinionen i Sverige just nu

Opinionslaget har ändrat sig rejält i slutet av januari i år.. Socialdemokraterna har 35 procent av väljarkåren. Moderaterna och Sverigedemokraterna har tillsammans 39,8% av väljarnas stöd. Sedan kommer vänsterpartiet på 7,8 av rösterna. Resterande partier är över, nära eller under fyra procentspärren.

Det har skett en betydande förändring bland de tre största partierna där det Borgerliga alternativet leder för första gången på länge. Ett godkännande av Sverige som natomedlem kommer sannolikt att förstärka den trenden.

Politisk strategi i Sverige stavas av Socialdemokraterna med orden: ”Var tyst så vinner vi väljare” och av Moderata och Sverigedemokraterna är budskapet tvärt om. Säg så mycket som möjligt verkar budskapet vara.

De små partierna försöker komma till tals i pressen men lyckas ganska dåligt.

Miljöpartiet är sannolikt det parti som ligger sämst till. Striden om vem som skulle bli manligt språkrör skapade djupare sår i partiet än vad man kunde förvänta sig. Ett sjukskrivet språkrör som sannolikt är på väg ut förbättrar inte läget. Hennes ledarskap på partikansliet ger inga pluspoäng.

Centerpartiet vandrar i en öken där det inte verka finnas så mycket röster. Om trenden inte vänder snabbt är det dags för nästa partiledarbyte. Elisabeth Thand Ringqvist väntar på sin tur som ledare för partiet. Det är möjligt att den kommer tidigare än väntat.

Kristdemokraterna har det turbulent. Partiet verkar allt mer och mer bli en nära döden upplevelse. Partiledaren är svår att förstå för medlemmar och potentiella väljare. Hur tänkte man i hanteringen av listan till EU. Att partiledaren gjorde sig av med sin kronprinsessa kan stå partiet dyrt. Sara Skyttedal ska inte räknas ut ännu även om hon låg nere för räkning ett tag,

Liberalerna är sveriges tystaste parti, en politisk nära döden upplevelse. Det är svårt att veta vart partiet är på väg. I vart fall inte uppåt.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna