06202024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

EU VALET 2024

Dår var det dags igen för val till Europaparlamentet. Den här gången i Sverige är det mer en fråga om vem som inte får stå på listerna. Processerna i en del partier har varit stökiga. Några parlamentariker har bytt parti, som Anna-Maria Crazza Bildt självmant. I hennes fall placerades hon på icke sannolik valbar plats av moderaterna och även andra som har tvingats till det om de ska ha en chans att komma in i parlamentet.

Liberalerna och Kristdemokraterna riskerar att inte få någon representant i parlamentet efter valet. Den nya kandidaten Alice Teodorescu Måwe verkar inte komma in om det skulle vara val i dag. Hon är säkert begåvad, men saknar utstrålning. Hon plockades in av Ebba Bush i stället för Sara Skyttedal som kandidat.

Centern verkar förlora mandat enligt opinionsundersökningarna . Moderaterna, socialdemokraterna och sverigedemokraterna verkar däremot stärka sina positioner och öka antalet mandat i parlamentet.

Det nya partiet, folklistan med den tidigare kristdemokraten, Sara Skyttedal och den tidigare socialdemokraten, Jan Emanuel som frontfigurer har chans att komma in med minst ett mandat. I så fall blir det sannolikt bara Jan Emanuel som blir parlamentariker.

Historiskt sker det stora förändringar nära valet till EU så det kan bli två kandidater för det nya parlamentet. Det har hänt förr. Piratpartiet och Junilistan är exempel på detta.

I EU-valet är väljarna villiga att testa nya partier på ett helt annat sätt än i riksdagsvalet. Märkligt nog verkar inte tv mediet vara så viktigt för valvinst. Det är andra faktorer som påverkar väljarna.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna