07222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

EU valet väcker frågor och oro

Så är EU valet över för denna gång. Alla de svenska partierna får vara kvar i parlamentet. Kanske en liten överraskning. Socialdemokraterna gör ett bättre val än väntat. Vänsterpartiet gör sitt bästa val på länge. Där är förklaringen till detta den gamle partiledaren Jonas Sjöstedt återkomst i politiken. Han är uppenbarligen riktigt populär på vänsterkanten. Miljöpartiet ökar. En framgångsrik slutspurt gav resultat. Även moderaterna ökar. Lite av en överraskning. En betydande framgång för partiledaren och kandidaterna. Många i det partiet andas säkert ut och känner styrka inför nästa riksdagsval.

Förlorarna är framförallt centern och kristdemokraterna. I centerns fall väntar en rejäl analys internt. Den borde resultera i byte av partiledare innan nästa riksdagsval. För kristdemokraterna är slutsatsen märklig. Där kommer man sannolikt se bakslaget som en framgång. Orden vi klarade oss ligger i luften. En stärkt partiledare kan sova gott om nätterna nu.

Liberalerna klarade sig från att försvinna. Det kommer sannolikt minska kraven på att lämna regeringen. I övrigt blir det sannolikt business as usual.

En fråga som inte är besvarad är om ex moderaten och numera liberalen Anna Maria Corazza Bildt kryssas in i parlamentet från sin andraplats på listan. Svar på den frågan kommer i veckan.

En slutsats man kan dra av resultatet är att Sverige inte är som andra länder i Europa. I vart fall inte om man ser på valresultaten i EU-valet. Det är kanske något att reflektera över

I Europa blåser vindar som väcker oro. Extremhögern ökar och kommer att ta ett starkare grepp om utvecklingen i parlamentet. Framgången växer också frågor om stödet till i kriget till Ukraina.

Valet väcker frågor om vart Europa är på väg. Det finns anledning till oro.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna