Hänt i Värmdö
Ordet tomte har god klang.
Vem vill inte vara tomte när man läser förklaringen till ordet på wikipedia.org
”Tomten (uttryck som tomtegubben) eller gårdstomten är gårdens skyddsväsen i nordisk folktro. I Skåne, Danmark och Norge kallas han företrädesvis nissen (från uttryck som Nisse god dräng). På finska finns ordet tonttu som är inlånat från svenskan.”
Tomten i pluralis däremot är mera tveksam. Då för man tankarna till tomtar på loftet.
På wikipedia.org kan vi läsa följande om: ”Tomtar på loftet. (TV serie) (orginaltitel Nissene på låven) var en norsk TV-serie skapad av de norska skådespelarna/komikerna Espen Eckbo och Kristian Ödegård.
Serien sändes som en slags julkalender med ett femton minuter långt avsnitt varje dag under december månad, och var en parodi på de många dokusåporna som dök upp under början av 2000 talet.” Uttrycket tomtar på loftet är ju betydligt äldre än så men har fortsatt ingen god klang.
I den dokusåpa som utvecklar sig kring bygget av gymnastiksal och förskola på Grantomtaområdet kom en ny överraskning i går eftermiddag.
Polisen stoppade sprängningsarbetena. Det fanns nämligen inget giltigt bygglov.
Jag kan förstå att ansvariga politiker vill skynda på bygget och framstå som ”goda” tomtar. Problemet är att den process som genomförts bland brukare och grannar har varit dålig.
När man upptäckte detta såg man risken att bli kallade ”tomtar” och kallade in till krismöte.
På mötet lyssnade man och försökte vara ”tomte”.
Ändrade nästan inte alls på de ursprungliga planerna och drev i genom ett beslut som gjorde att man blev ”tomtar”. Med polisens stopp av sprängningarna blir man ånyo ”tomtar”.
Skämt åsido bör kommuner göra allt för att inte bryta mot lagen. Kommuner bör dessutom inte ta risker som gör att man kan riskera att få 7 siffriga skadestånd mot sig.
Ledande politiker bör initiera till goda processer, lyssna och bedöma opinionslaget.
Då blir man tomte och vem vill inte vara det?