07242024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Underrättelseinformation som handelsvara

Vi står inför en finanskris, globalt. Den drabbar Sverige. De grundar sig i brist på förtroende.

Samtidigt står vi inför en demokratisk kris genom FRA-lagen. Den drabbar folket. Den grundar sig också i brist på förtroende. 
Att Sverige har köpt och sålt underrättelseuppgifter på en väl funderande marknad inte bara under Alliansregeringen, utan även under den socialdemokratiska regeringen är ingen nyhet.
Dagens Industri rapporterar om detta.
När Urban Ahlin försöker ta lättköpta poänger genom att säga: ”under er regeringstid har ni sålt underrättelseinformation till diktaturer”, minskar det förtroendet för politikerna som grupp. 
Någon insyn i den typen av samarbete får inte folket genom att det är belagt med sekretess.
Det är naturligt.  Tyvärr finns inte ens viljan att minska på hemlighetsmakeriet hos någon av våra Svenska politiker. Ökat förtroende kan enbart skapas genom ökad öppenhet. Det går att minska dimridåerna. Det går att använda hemligstämplarna mindre. 
En förebild för att skapa opinion för mindre hemlighetsmakeri är den Amerikanska bloggen www.fas.org/blog/secrecy. Den borde Svenska politiker studera
Vi behöver mer transparens och öppenhet för att återfå förtroendet för underrättelsetjänstens olika delar och för politikerna.  

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar