07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Carl Bildt och vokabulären

Carl Bildt har hamnat i onåd hos Ryssarna, enligt Svenska Dagbladet. De vill inte träffa honom och han är inte välkommen att besöka Ryssland. Bildt sitter därmed i samma båt som Olof Palme en gång gjorde under en lång period efter sin kritik av USAs Vietnamkrig.

Det finns några väsentliga skillnader: Ryssland är granne till Sverige. Det är inte USA. Sverige kommer inom kort tid att överta ordförandeskapet i EU. En utrikesminister som är ”persona non grata” hos Ryssarna blir ett betydande problem då. Hur ska diplomatin kunna fungera? Det krävs att man kan tala med varandra.

Att vara Sveriges främste uttolkare av utrikespolitiken kräver att man kan balansera på en slak lina. Man måste vara tillräckligt tydlig och kraftfull, så man vinner respekt. Å andra sidan får man inte kritisera så hårt att andra länder inte längre vill tala med en.

Inom någon månad förväntas Sverige och Ryssland skriva under en uppdaterat handlingsplan för det eknomiska samarbetet 2009-2010. Sannolikt kommer den Svenska underskriften att vara handelsminister Ewa Björlings.

Med så frostiga relationer mellan Sverige och Ryssland är det viktigt att vi är medvetna om att Ryssland i dag är en betydelsfull handelspartner för Sverige. Ryssland tog de första halvåret i år emot Svenska varor för ett värde av 13,95 miljarder kronor. En uppgång med 30% sedan året dess för innan. Sveriges totalexport ökade under samma period med 10%.
Andra snabbväxare som Kina och Indien ökade med 20 respektive 22%. Detta gör Ryssland till den snabbast växande exportmarkanden för Sverige.

Det är viktigt att vi värnar handelsförbindelserna. Fri handel skapar avspänning. I det längre perspektivet skapar frihandeln ökad demokrati. Det gäller även handeln mellan Sverige och Ryssland.

Vi ska inte avstå från att kritisera förhållanden som vi inte kan acceptera. Detta gäller var än de uppstår. Däremot ska vi ge kritiken en sådan form att vi inte omöjliggör dialog med dem vi kritiserar. Här blir Carl Bilds språkbruk ett problem

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar