06202024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

The winner is…

Barack Obama vandrar vidare till Vita huset. Han har fått ett starkt mandat. 

DN och Svd rapporterar.

Han är en kommande starkt karismatisk president. 
Första uppgiften för det Amerikanska samhället är att hålla honom vid liv hela mandatperioden och längre. En upplevt ”liberal” och en verkligt färgad president har ett besvärligt säkerhetsläge. Här gäller det för secret service och CIA att till varje pris säkerställa att USA inte får ett nytt nationellt trauma. 

Arianna Huffington, USAs ledande elektroniska tidningsutgivare, skriver att alla Amerikaner har anledning att jubla. Skälet till detta är att USA har sett framåt och lagt Bush-tiden bakom sig med detta klara mandat. 
Hon jämför Michelle Obama med John F. Kennedy. Likheten i budskapet om att alla måste jobba hårdare slår henne. Arianna sätter sin tillit till att den retoriska förmågan. Den kan göra underverk för att plocka fram det bästa i ett mycket besvärligt läge för USA. Ett retoriskt ledarskap a la Churchill kan göra underverk. Det är inte bara ett starkt kort. 
Vänder Obama USAs nedåtgående trend och tar landet ur kriserna blir han en av de allra största. Utmaningarna är mycket stora, både kortsiktiga och långsiktigt strukturella.
Valet av Obama är som Arianna skriver en spegel av USA. Amerikanerna är i hög grad protektionister och inte så mycket frihandelsvänner. USA har fått en liberalare president än Georg Bush, men inte en liberal president. Det är värt att hålla i minne.
I Europa är lyckan ännu större än i USA. Undersökningar talar om att han har ett så starkt stöd som 80% av folket. Här finns den största risken för ”hope hangovers”. Från ledande politiker i Europa finns en stark önskan att USA ska bli ett ekonomiskt lokomotiv. 
Ekonomins tidvatten rinner öster ut. Europa kommer att få se mindre hjälp än vanligt från USA för att få fart på sina ekonomier. Vi Européer måste själva göra jobbet.
Utrikespolitiskt innebär Obama i Vita huset en välbehövlig och välkommen kursändring. 
De neokonservativa får nu packa sina väskor. Saknaden av dessa kommer att bli ytterligt begränsad. Irak och Afganistan äventyren kommer nu att avvecklas. Det kommer på sikt att skapa en säkrare värld.
Metoderna som Obama använt i valkampanjen har vi all anledning att titta närmare på. Där har han bevisat att han är nyskapare. Bloggare, interaktivitet och gräsrotsmobilisering är något som många har anledning att lära sig mycket mer om. 
Är det politiksa ledarskapet av samma kvalitet har vi möjligheten få många positiva överraskningar. Annars blir det tyvärr många negativa.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar