06242024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

EU vill lagstifta om att återinföra 1800-talet

Lars Johan Hierta (1801-1872) var av adlig släkt, men avsade sig sitt adelskap. Han blev liberal och tog konsekvenserna av det. Han är den som kanske mer än någon annan bidragit till att Sverige fått tryckfrihet. 

Han utgav 1830 en tidning som kallades Aftonbladet. Första numret kom ut den 6 december 1830. Där kritiserar han de etablerade tidningarna. Många läser hans tidning. Han tog grundlagarna på allvar och gjorde det till sin livsuppgift att försvara dem. 
1834  öppnar riksdagen. Tidningen Aftonbladet är den ledande samhällskritiska tidningen. Han och hans tidning var obekväma. Regeringen under ledning av kungen blev allt mera besvärad av en tidning som förespåkade, öppenhet, offentighet, ökad näringsfrihet och ökad frihandel. Han var en sann liberal med andra ord. På många sätt var han 1800 taltets bloggare i själ och hierta. 
Regeringen hade på den tiden möjlighet att dra in en tidning som ansågs bryta mot tryckfriheten. Så gjorde man också. Det skedde 14 gånger under 1834-38. Han var därför tvungen att starta en ny tidning när den gamla drogs in. Tidningen Aftonbladet fick allt högre ordningstal. Överhetens försök att tysta Hierta lyckades inte. Han utgav nya Aftonbladet, det 5:e Aftonbladet, det 6:e Aftonbladet osv. Varje tidning måste ha ett tillståndsbevis allt eftersom den tidigare tidningen förlorade sitt.
Nu försöker EU återskapa ett medielandskap som påminner om det som fanns i Sverige på 1800 talet. Frihet fildelning och feminism bloggar om det. Tillståndsbevisen ska faktiskt återinföras.
Det återstår väl inget annat för the Pirate Bay att ändra namn när man är förbjuden. The 2nd Pirate Bay är ännu så länge inte förbjuden. Genom att visa på orimligheterna kommer även denna gång överheten att tvingas ge sig.

Vad händer nu?

Relaterade artiklar

Lämna ett svar

Lämna en kommentar