06212024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Finansnissar från Kaxås

Släkten Sundqvist har varit ett namn i Svensk finansvärld under decennier. 

Det började med Sven-Ivan Sundqvist som skrev aktieanalyser i bland annat Dagens Nyheter. Han gav årligen ut ”Ägarna och makten” som behandlade vem som ägde vad av de

svenska börsbolagen. Hans maktdiagram var epokgörande. I många finansmäns bokhyllor fanns ägarna och makten som självklar litteratur. 
Sven-Ivan Sundqvist har också skrivit böckerna  ”Refaat & Fermenta”, som kom ut 1987 och ”Exit PG” som är en biografi över Pehr G. Gyllenhammar som kom ut 1993/94.
Under de senaste åren har vi lärt känna Sven-Ivans kusin, Mats O. Sundqvist

Han är som bekant Kaxås store son. Som mest var förmögenheten 10,4 miljarder. Han skulle säkert tidigare ha platsat på ett diagram i Sven-Ivans ”Ägarna och makten”. Numera är det väl mera tveksamt. De kreditförluster han vållat Carnegie, Svenska Handelsbanken har gjort repor i lacken. Frågan är bara hur mycket Swedbank har förlorat på honom? Det har ju varit en av huvudbankerna till Mats O.
Det vore intressant att veta om kusinerna har talat aktier med varandra. 
Är det månne Sven-Ivan som fick Mats att satsa på aktier en gång i tiden?

En Kaxås-son som klarat sig bättre är Sigma grundaren Dan Olofsson. Sundqvist och Olofsson växte förresten upp inte 50 meter i från varandra.
Både Olofsson och Sundqvist är kontroversiella. 
Man kanske blir kaxig av att vuxit upp i Kaxås?
Å andra sidan har både Mats O. Sundqvist och Dan Olofsson har gjort betydande insatser för att mildra spridningen av aids i Sydafrika. Så det är kanske både och.
Fotnot: Kaxås ligger i Jämtland, Sverige.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar