07242024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Mona minskar i vikt

Alliansen knappar in. Nu är det bara 3,9 procent som skiljer blocken, rapporterar DN.och Svd

Största intresset ligger i dragkampen mellan moderater och socialdemokrater.
Moderaterna har nu 28,8% av väljaropinionen, vilket är rekord. Socialdemokraterna har 38,1% också det ett rekord, fast åt andra hållet. 
De 6-7% enheter som socialdemokraterna har förlorat har vunnits av moderaterna. Här ligger just nu kraftfältet i Svensk politik. Det är en dragkamp mellan Mona och Fredrik. Här ser Fredrik ut att ha det starkaste greppet över opinionen.
Mona Sahlins lag har inte förstärkts av den nye partisekreteraren. Till hösten är det dags för partikongress. Om hon fortsätter gruppera styrkorna som hon gör nu kommer Alliansen att ta hem spelet. Det är bara att tacka och ta emot. 
Opportunismen med SAAB köpet och möjligheten till en SAAB-Sahlin, där samtliga modellbeteckningar börjar på (s) var ett strategiskt felgrepp. Motsättningarna inom socialdemokratin gör också att det mesta av kraften riktas inåt. Det gynnar också Alliansen. Som vanligt ökar man inte på egen styrka utan på motståndarens svaghet. Det är bara att konstatera att socialdemokraterna minskar i vikt. The weapon of mass reduction är Alliansens tyngsta vapen.
Därför finns det en risk att småpartierna kommer bort, framförallt inom Alliansen. 
Folkpartiet får enligt opinionsundersökningen 7,1%, Kristdemokraterna 4,9% och centern 5,2%.
På vänsterkanten får miljpartiet 6,3% och vänsterpartiet 5,6%. 
Andelen osäkra är 20,5%. Det gör dessa till det tredje största ”partiet”.  Här finns vinnarna. De som plockar flest röster från de osäkras parti kommer att vinna valet.
Centern måste profilera sig som ett torvärdigt liberalt parti. Det innebär att försvara medborgerliga fri- och rättigheter samt en upphovsrätt som går i takt med tiden. Bristen på liberalism kan förklara varför ökningen för alliansen sker framförallt hos män över 45.
 
Internet har skapat många unga liberaler. Det måste få en hemvist. Det kan vara hos centern eller också blir det piratpartiet. Moderaterna har förlorat liberal trovärdighet och folkpartiet likaså.
Processen kring kärnkraftsfrågan är inget som gynnar centern. Den frågan kan säkert klara ut under partistämman i maj. Det är den liberala trovärdigheten som kommer att avgöra hur det går för Alliansen i nästa val. Där finns mycket att göra.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar