07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Två speglar av samhället

En ikon fyller 50 år rapporterar tidningen Newsweek. 

Det är dockan Barbie.

Till Sverige kom dockan först i december 1959. Då såldes den av NK 
i Stockholm.
Enligt uppgifter har hon tre systrar Skipper, Stacie och Krissy.
För mig som inte närmare följt familjen är tydligen pojkvännen Ken numera dumpad. Den nya killen i hennes liv heter Blain. De har varit ihop sedan 2002.
I Sverige kan vi följa en annan spegel av samhället genom familjen Bernadotte. Nu gifter kungen och drottningen bort sin dotter med Daniel. Enligt ryktet är denne kille vad man i dagligt tal kallar för bodybildad. 

Att kungliga gifter sig med ofrälse är inget nytt. Erik XIV gifte sig till exempel 1567 med Karin Månsdotter. Carl XVI Gustav har också funnit en fru utan blått blod i ådrorna. 
Det är mer spännande att se hur nyheten presenteras. Vilka markeringar görs? Filmen från hovet är ett spännande tidsdokument. 

En intressat detalj är att kungen distinkt talar om herr Daniel Westling. Han strävar uppenbarligen efter att inte urvattna varumärket kungahuset.
Att herr/prins Westling inte får jobba utanför hovets arbetsuppgifter är också intressant. Den Danske prinsen Henrik däremot är vinodlare och driver en del annan näringsverksamhet.
Hur ska man tolka denna skillnad? 

Om vi går tillbaka till Barbie så skapades hon av en kvinna vid namn Ruth Handler. Namnet Barbie är efter hennes egen dotter med samma namn. Hon hade också en son vid namn Ken. De två bilderna av Barbie från 1959 och 2009 visar hur hon varit en god tidsspegel av det Amerikanska samhället. Barbie kan numera jobba till på köpet i Irak. Det har hänt något i det Amerikanska samhället.
En annat tidens tecken är att den tidning som är mest aktiv i att kommentera förlovningen är Aftonbladet. Hur ska man tolka det?
Får vi säga Grattis på 50 årsdagen till Barbie och Grattis till förlovningen till Victoria och Daniel!

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar