07252024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Alkoholutredningen bör kompletteras med begränsningar i spontan humor

Utredningsförslag banar vägen för mindre kul. Det är den statliga alkoholutredningen som har lagt fram sitt förslag, länk. Utredaren Anita Werner har på ett förtjänstfullt sätt försökt täppa till de luckor som gjorde att medborgare kunde roa sig och utöva kultur med inslag av alkohol.

 

Äntligen ser utredningen till att krogarna måste stänga klockan 3. Ofoget med att lokala whisky och ölproducenter ska få sälja på det egna driftsstället, gården eller motsvarande stoppas. Man inför också en regel som innebär att enbart jurister ska få äga barer eller i vart fall lagkunniga. På det hela taget är det många steg i rätt riktning.

Dessutom vill man förbjuda klubbar som importerar vin från till exempel Australien eller viner av speciellt hög kvalitet. Det känns bra att det nu tas till krafttag för att stoppa tendenser i samhället som ökar fokus på måltider, drycker och glädje i största allmänhet.
I linje med detta finns det anledning att man i tv-program förbjuder vitsar och humor under tiden 08.00-17.00, då människor rimligen borde arbeta och inte roa sig. Dessutom finns det risker för att folk undandrar sig underhållningsskatt om glädjen uttrycks i hemmet under sena kvällstimmar. Det vore därför rimligt att tillåta humorprogram och vitsar i tv och radio enbart mellan 17.30 och 20.00. 
Därefter kan man på speciella humorutskänkningsställen tillåta vitsar, revyer och skämtsamma inslag fram till klockan 23.30. Naturligtvis ska ett humorutskänkningsställe har tecknat avtal med Stim för att få tillstånd till denna typ av verksamhet. Detta för att säkerställa att upphovsrättsindustrin inte berövas de pengar man rimligen borde ha. Alkoholhaltiga drycker, annat än lättöl bör självfallet inte vara tillåtna på dessa humorutskänkningsställen.
För att övervaka vitsarnas kvalitet och tillse att de inte är diskriminerande eller driver med olika typer av lyten, bör en speciell humorövervakningsnämnd (HUMÖR) inrättas. Nämnden bör ledas av en lagfaren domare. Som bisittare bör åtminstone en person med garanterad humorbefrielse beredas plats.
Förresten var är motboken?
Andra media: SR,

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar