05242024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

FRA lagen: 1-1 mellan polisen och militären

Tillbaka till ruta ett. Så kan man beskriva effekterna av  statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande till Sveriges Radio om SÄPO och signalspaningen. Mikael Odenberg tog parti för FRA och försvaret. Nu tar Reinfeldt parti för polisen. Ställningen är numera 1-1.

Parallellt med bloggbävningen har det pågått en maktkamp mellan militären och polisen. Vem ska ha makten över spaningen i datanäten? Vem ska sköta vilken del av underrättelseverksamheten?  
Med ett starkt FRA är risken stor för att polisens ställning undermineras, resonerar polisen Därför vill Säpo ha egna möjligheter till signalspaning. 
I den beramade artikeln i Dagens Nyheter har inte journalisterna granskat denna maktkamp. Säkert har SÄPO sett till så att nej till FRA lagen har fått underlag. Inte för att SÄPO är mot signalspaning utan för att man är orolig för att FRA får en för stort makt. DN journalisterna har inte granskat detta självklara. 
Sannolikt är det så att DN faktiskt genom sin artikel hjälper militären och FRA och motarbetar SÄPO. Man kan vara en bricka i ett spel. Om man vet det är det dålig journalistisk etik. Om man inte vet det, är det kort och gott dåligt journalistiskt omdöme. Om man hade kunskapen om risken hade man kunnat utläsa det ur artikeln. Nu kan man inte det, så…
God Natt Dagens Nyheter!

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar