06142024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Ifpi: lobbar fram orimliga skyddstider

Uppsalaforskaren Eva Hemming Wirthén är en av kritikerna mot förlängd upphovsrätt för musik med 45 år,enligt en artikel i DN länk. Det är uppenbart att detta inte gynnar artisterna utan att det möjligen gynnar musikbolagen. I en artikel i Svd häromdan argumenterar två företrädare för Wikimedia för en upphovsrätt som går i takt med tiden och fyller sin funktion, länk. Man slår bland annat ett slag för sk Creative Commons.
Den 24 mars ska EU-parlamentet rösta om en EU lag som gör detta möjligt, länk. Som vanligt i dessa sammanhang är det Ifpi, den internationella skivindustriorganisationen som har lobbat aktivt för denna förändring. Att lagen skadar tilltron till EU som demokratisk organisation är sen sak. Att lagen är kommersiellt och kreativt skadlig är en annan sak. Båda är illa.
Patenträtten ger en uppfinnare dryga 20 år av monopol för sin uppfinning. Varför ska då en skivinspelning ha 95 år?
En av idéerna med tidsbegränsade monopol är att upphovmannen/kvinnan inom en begränsad tid ges monopol och efter skyddstiden ges full offentlighet till det man skapat. Det blir ett sort ge och ta, upphovsrättshavaren får monopol, men accepterar också fri bruksrätt efter skyddstidens utgång. Denna fulla offentlighet ska ge en samhällsekonomisk nytta genom att främja kreativitet och kommersiell utveckling. Genom Ifpis framlobbade lagförslag försvinner det andra ledet i resonemanget. Det finns inte längre ett motiv för att skapa ett monopol.
Det saknas en modern syn på skapande hos lagstiftarna i Bryssel. De lever med bilden av den ensamma skaparen, eremiten som utifrån det helt egna huvudet skapar något. Om han eller hon någonsin funnits, vilket är högst tveksamt är denna livsform i dag utdöd. Skapande sker i samspel, sker interaktivt. Då är kortare skyddstider bättre för samhällsutvecklingen, kommersiellt och kreativt. Dessutom måste sådana skyddstider kompletteras med en klart inskriven rätt till intellektuell allemansrätt, som jag tidigare skrivit om.
DU SOM INTE GJORT DET ÄNNU SKRIV PÅ UPPROPET FÖR INTELLEKTUELL ALLEMANSRÄTT, länk.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar