05202024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Morfars gamla skrivmaskin använder jag inte för att skriva med

Den som känner sig hotad gör märkliga saker. I går kväll var det Jan Guillou som kände sig hotad av bloggosfären. Per Åke Olsson kommenterar den debatt han var med i, länk

Farmor Gun kommenterar också debatten, länk. I studion satt PM Nilsson och den från bloggosfären kände Mymlan.

Guillou talar nedsättande och arrogant om bloggosfären. Det gör han ofta om olika företeelser och det blir bra. Den här gången blev det bara plumpt. 
Sanningen är att han representerar en utdöende skara. Den typ av utrotninghotad yrkesgrupp som en gång de välbetalda typograferna tillhörde. De strejkade, stoppade pressarna och gjorde allt för att stoppa utvecklingen. 
I dag finns det journalister som vare sig förstår eller använder sig av bloggosfären. Denna speciella ras kommer att dö ut. Det kan vara så att papperstidningen och elektroniska media kommer att leva sida vid sida. Det kan också vara så att papperstidningen som dagligt nyhetsmedium försvinner helt. 
I stället ser vi sannolikt en utveckling som går åt en kommenterande och fördjupande journalistik distribuerad på papper. 
Man läser av olika skäl. Ibland är det språkdräkten som är central. Ibland är det informationen i sig. Självklart kommer journalisten alltid vara den som skriver väl. Det räcker inte med att skriva väl i dag. En del journalister i gammelmedia är inte hungriga längre. De jagar inte nyheterna och arbetar inte tillräckligt hårt för att få till reportagen. Dessa är hotade av bloggarna. Vem vill ha en lågpresterande journalist, när det finns högpresterande researchers i bloggosfären?
Om gammelmediajournalisten och bloggaren är lika hungriga vinner sannolikt journalisten, givet att distributionen är tillräcklig snabb. 
Bloggande tidningar kommer vi ser mer av. Däremot är det inte säkert att det kommer att bli lika intressant för bloggare att börja ge ut papperstidningar.  
Visst kan jag titta på min morfars vackra gamla skrivmaskin. 
Den är just vacker, men jag skulle aldrig kunna tänka mig att använda den till vad den var tänkt för.
Andra media: Fokus,
Fotnot: Jan Guillou är född 1944. Han är 65 år i år.

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar