06242024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

Peter är inte bonde eller gitarrist, han var tandläkare och är skådis

Hänt i Värmdö

Peter Bondesson är bekant som reklamskådis. Han gör reklam för en optikerkedja. I reklamfilmsrollen gör han ett intryck av att i vart fall inte tillhöra intelligensreserven. Han framstår i reklamfilmen kanske dessutom som lite tafatt. När han dessutom använder linjalen mot en inte ont anande kvinna hamnar han definitivt på kanten. 

Lite kul är det trots allt. 
Detta är Peter Bondesson i skådisrollen och man får hoppas bara i den.
I sin andra roll blir det besvärligare. Han är nämligen också  kommunalråd i Värmdö kommun. Där måste han kunna läsa och förstå det han skriver under. Glasögonen måste ge rätt skärpa för att hjärnan ska fatta rätt beslut.
Nu har Bondesson skrivit under ett upprop som säger nej till tvångsprivatiseringen av äldreboendet Ljung. Personligen tycker jag att det är tveksamt att ett kommunalråd skriver på den här typen av namninsamlingar. Bondesson är uppenbarligen av en annan åsikt.
Syftet kan jag däremot instämma i. Alla kompetenta aktörer ska få vara med och konkurrera om att driva äldreboendet (egentligen kallas det för särskilt boende). Om man nu skriver på en namninsamling som denna förbinder man sig till att agera på ett visst sätt. Det struntar kommunalrådet Bondesson i.  Det är inte underligt att facket är förbannat, länk.
Han låter sina partikollegor komma med diverse märkliga ursäkter till varför man väljer en aktör som rimligen inte borde kommit i fråga. I stället borde Bondesson visat ledarskap och agerat efter han lovat genom att skriva under namninsamlingen. 
Attendo Care AB som fått uppdraget har en ekonomi som är så skral att bolaget redan i första sållningen skulle fallit bort. 6,4 miljarder i skulder är ett antal skäl till att avvisa anbudsgivaren. Det egna kapitalet är 380 miljoner och man har således en soliditet på under 5%. Koncernen har många nivåer som är resultatet att bolaget bytt ägare många gånger. Att kommunen brustit i att kolla koncernens ekonomi är både oförlåtligt och inkompetent.  Det stänker på både politiker och tjänstemän.
Det andra tunga argumentet är självklart värdegrunden. Den var central för vem som skulle få anbudet. Då är frågan vem ska få anbudet? Den som säger sig ha en bra värdegrund eller den som lever efter en viss värdegrund.
Jag tycker att 28 lex Maria anmälningar under 2006/2007 talar sitt tydliga språk. Attendo borde om man tog hänsyn till storleken haft 15 lex Maria anmälningar. För mig visar detta att man inte lever upp till en god värdegrund. Hade man gjort det skulle man haft mindre än 15 anmälningar.
Till detta kommer mängder av andra fel och tveksamheter som skett i upphandlingen.
Tillbaka till Peter kan man undra om ett löfte betyder något för honom? Om det gör det tror jag att Peter har bråda dagar nu för att få upphandlingen uppriven. I annat fall tror jag han får leva med att väljarna inte tror på hans ord. Det var ingen som tvingade honom att skriva under namninsamlingen.
Fotnot
Det finns en skånsk bonde som heter Per Bondesson som var första kammarledamot av riksdagen 1892-1907. Nämnde Bondesson drev dessutom ett av Sveriges största mejerier. Peter har en namne som spelade gitarr i hårdrockbandet Universal Flytrap. Bandet upplöstes 1994.
Undrar om någon av dessa är släktingar?
Undrar i så fall var Peter funnit sin inspiration?
– i att mjölka ur maximalt eller att chockera mest?

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar