05222024Huvudnyheter:
Senaste kommentarer

(s)wedbank, ett nytt utspel i valrörelsen

Vad är livet utan kompisar som hjälper en när det behövs. När inte regeringen ville köpa stort kan rörelsen själv göra det. 

Mona verkar gå bet på att köpa SAAB och få en bilmodell uppkallad efter sig. Det blir ingen SAAB-Sahlin. 
En som verkar ha fattat att rörelsen måste in i näringslivet nu är gamle näringsministern (1996-98), Anders Sundström. Basen för honom är rörelsens försäkringsbolag Folksam. Han är vd och koncernchef sedan 2004. 
Genom börskursernas kräftgång har Folksam tagit över panter och blivit störste ägare till Swedbank. Redan tidigare hade Folksam själv tecknat sig för aktier i nyemissionen. 
Den tidigare storägaren sparbanksstiftelserna är ett minne blott. Snart kommer nog banken att heta (s)wedbank. 
Nu seglar socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen upp som Sveriges kapitalist nummer 2 efter Wallenberg. Löntagarfonderna lyckades aldrig åstadkomma så mycket ”såsse”makt i näringslivet som finanskrisen och Anders Sundström. Rudolf Meidner var inte död han sov bara.

Nu öppnar sig nya möjligheter att möblera om i verkställande utskottet. Åtminstone skulle Per Nuder kunna rekryteras till koncernledningen i (s)wedbank. Att Sundström själv eller den han önskar blir ny styrelseordförande är en självklarhet.
Personligen ser jag ett problem med att fackföreningsrörelsen och det största partiet har dubbla roller. Ska man vara parti eller ska man vara kapitalist? Det blir till att välja annars blir man inte riktigt trovärdig åt något håll.

Andra media: e24.se, Aftonbladet, Svd,
Andra bloggar: nyhetsskribent,

Vad händer nu?

Senaste artiklarna

Lämna ett svar

Lämna en kommentar